2024. március 29., péntek

Békére várva a tölgyág körül

Szabadkán a város főterén 24. alkalommal gyűlhetett össze közös ünneplésre a karácsonyt a Julianus-naptár szerint ünneplő ortodox vallású közösség.

Pénteken este itt égették a tölgyfaágat. A hagyomány szerint a tölgyfaágat a családok szentestén vacsora után meggyújtják, ám tekintettel arra, hogy sok helyen már nincs tűzhely, ahol el lehetne égetni, immár 22. alkalommal a város főterén ég a tűz, amelyre mindenki rádobhatja az általa hozott tölgyfaágat, és ezen a tűzön égett el most is – miután lovaskocsival a térre szállították és miután a papok megáldották – a hívek közös tölgyfája is, amelyet a szabadkai Szent Száva Szerb Kultúrközpont és a pravoszláv egyház szervezésében szenteste reggelén vágtak ki az erdőben. Az ortodox vallás szerint a tűz Jézus születésekor a hideg télben az életet jelentette, fénye pedig megtörte a sötétséget.

A főtéren egybegyűltek a tölgyfaégetés mellett művelődési műsort is láthattak, a gyerekek misztériumjátékot adtak elő, elhangzott a szerb himnusz, majd az estet az előző évekhez hasonlóan ezúttal is népünnepéllyel, körtánccal zárták.