2024. április 20., szombat

Járhatatlan utak, hótorlasz mögötti falvak

Egyre komolyabbak a gondok Dél-Szerbiában - Már 11 községben van rendkívüli helyzet

A meglehetősen hideg idő beállta, január 6-a óta 11 dél-szerbiai községben hirdettek rendkívüli helyzetet a hótorlaszok és hóátfúvások miatt. A hétvégén már nyolc község megtette ezt a lépést: Aleksinac, Blace, Sjenica, Medveđa, Vlasotince, Vranje, Nova Varoš, Tutin. Ezekhez csatlakozott ma Trgovište, Vladičin Han és Crna Trava is. Trgovište területén az utak kétharmad része vált járhatatlanná. Mint arról Nenad Krstić polgármester beszámolt, a község területének ugyancsak kétharmad részének nincs kapcsolata a külvilággal a havazás miatt. A rendelkezésre álló munkagépekkel el tudták takarítani a havat a trgovištei utcákból és járhatóvá tették a nagyobb falvak felé vezető utakat, de még így sok kisebb település maradt összeköttetés nélkül.

A Duna Újvidéken (Ótos András felvétele)

A Duna Újvidéken (Ótos András felvétele)

Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetetekkel megbízott szektorának vezetője arról számolt be, hogy a dél-szerbiai községek elsősorban üzemanyagot kértek az államtól, vizsgálják, hogy hova mekkora mennyiségű üzemanyagot küldjenek. A segítségnyújtás, evakuálás éjjel-nappal folyamatban van, mondta el Marić, az eddigiekben több mint 120 hótorlasz mögött rekedt embert mentettek ki a különleges egységek.

A gyenge hóesés is veszélyt jelent azokban a községekben, amelyekben már korábban rendkívüli helyzetet hirdettek – értékelte Živko Babović, a rendkívüli helyzetekkel megbízott belügyminisztériumi szektor kockázatkezelési felelőse. Mint mondta, Vranje kivételével kis, szegény községekről van szó, amelyek nem rendelkeznek megfelelő feltételekkel az utak megtisztításához.

A Šabac–Volujac–Zavlaka–Banja Badanja–Krupanj–Gračanica, Pričević–Pecka, IB 33–Veljkovo–Šipkovo–Zaječar–Lenovac–Bučje, Novi Glog–Donji Stajevac, Gajtan–Negosavlje, Trgovište–Donji Stajevac–Radovnica–Bosilegrad, a Trgovište és a macedón határ, a Raška–Kuti–Odvraćenica, a Kriva Feja–Gornja Ljubata–A 234-es út és a Negotin–Radujevac–Prahovo–Samarinovac–A 168-as út közötti szakaszok járhatatlanok.

Vajdaságban szerencsére sokkal jobb a helyzet, a folyók viszont nem hajózhatók. A Tiszán már öt nappal ezelőtt betiltották a közlekedést, mert a folyó felszínének csaknem 90 százalékát jég borította, beleszámítva a kanyarulatokat és szoros torkolatokat is. Január 6-án állították le a hajózást a Duna–Tisza–Duna-csatornán, 8-án pedig már a Dunán és a Száván sem lehetett közlekedni.