2024. április 16., kedd

Sportski turizam i banja

Brojne neiskorišćene mogućnosti grada

Subotica ima najveći ekonomski potencijal u turizmu, koji grad nikako nije iskoristio ali se godinama radi na privlačenju što više investitora kako bi se otvorila nova radna mesta. Vlada radi na nekoliko razvojnih planova, koji služe u ovu svrhu, a kroz međunarodne odnose se realizuje još više projekata. Srđana Samarđžića, člana Gradskog veća za turizam, investicije i međunarodne odnose, pitali smo o potencijalu mogućnosti za razvoj turizma, planiranim investicijama i saradnji sa pobratimskim gradovima.

-Subotički turizam ima niz neiskorišćenih potencijala na kojima treba detaljnije da se poradi, na primer, realizacija glavnog trga na Paliću, a želimo da proširimo i turističku ponudu u gradu. Osnova trenutne turističke ponude su poslovni i vikend turizam, veliku ulogu igraju gastronomija i ponuda vina, mnoštvo događaja zasnovanih na turizmu, kao i konferencijski turizam zajedno sa spa i wellness programom, a potražnje ima i za eko-turizmom. Budućnost je svakako u većem naglasku na banjama, seoskom turizmu sa svim njegovim čarima kao i sportskom turizmu, posebno u oblasti vodenih sportova-rekao je savetnik, dodajući da je vlada u prethodnom periodu već počela sa razvojem turizma, tako da zajedno sa Nemačkom razvojnom bankom sprovodimo projekat očuvanja biodiverziteta Palićkog i Ludoškog jezera, gde se radi izgradnja kanalizacione mreže i asfaltiranje ulica. Cilj je da se u trećem i četvrtom sektoru jezera postignu prirodni uslovi, obnovi biodiverzitet i počne ponovni rast prihoda od turizma. U budućnosti, želeo bih da se razvija banjski i sportski turizam, da se radi na pronalaženju investitora za izgradnju banje i istovremeno izgraditi neophodnu infrastrukturu u okolini Palića i Ludoša.

-Subotica je visoko na listi destinacija za investitore, što dokazuje i veliki broj stranih kompanija koje tu investiraju. Grad se godinama trudi da administracija bude brza i efikasna, da stvori povoljne uslove za investitore i ponudi korektnu i adekvatnu infrastrukturu i radnu snagu. U cilju privlačenja novih investitora, dodatno proširujemo naše industrijske zone i infrastrukturu, a gradonačelnik Bogdan Laban sastavio je Sekretarijat za investicije kako bi potencijalni investitori na jednom mestu mogli da dobiju sve neophodne informacije o lokalnim mogućnostima za ulaganje i prednostima investiranja u Suboticu. Paralelno sa ovim, u saradnji sa srednjim školama pokrenut je i edukativni projekat, gde će u skladu sa potrebama stranih kompanija, đaci moći da nauče deficitarne veštine, te će nakon završene škole pored praktičnog znanja imati i priliku za rad.

Od Gradskog veća smo saznali da je nekoliko ozbiljnih investitora zainteresovano za naš grad, te se nadamo da uskoro možemo računati na konkretne rezultate i proširenje industrijske zone. Uskoro se završava investicioni projekat Lidl-a, proširenje proizvodnje kompanije Continental, tako da se planira otvaranje novih radnih mesta i završetak sale u industrijskoj zoni u Malom Bajmoku, finansirano od strane Vlade i Pokrajinskog investicionog odbora.

Subotica blisko sarađuje sa nekoliko zemalja, Mađarskom, Hrvatskom, Italijom, Slovenijom, Rumunijom, Češkom i Belorusijom, i sa više gradova se pobratimila, te su ravnopravni partneri u nekoliko oblasti kao na primer ophođenju prema vodi, radu institucija, malih i srednjih preduzeća, u oblasti komunalnih usluga, saobraćaja i turizma. U okviru međunarodne saradnje, grad učestvuje u velikom broju projekata EU, trenutno je u toku projekat pod nazivom Balkans and Europe Together gde učestvuje 19 zemalja, pored toga, počinje i transnacionalni projekat duž Dunava sa temom secesije, kao i Europe for Citizens-festival jezera, gde evropska mreža jezera dobija glavnu ulogu sa ciljem da privuku veću pažnju očuvanju evropskih jezera. U ovo je uključeno i Palićko jezero, a takođe su u toku i pregovori sa Kečkemetom i Bajom, kao i Hrvatskom a povodom zajedničkih projekata.