2024. március 29., péntek

A szolidaritás és humanitás meggyalázása

A minap több száz karácsonyi és újévi küldemény csomagolását fedezték föl a Bácskai Nagycsatorna töltésén, a csatorna fölött átívelő Sztapári híd közelében, alig néhány kilométerre a város központjától.

A zombori gyerekek számára Németországból küldött csomagokról van szó, amelyekhez az azokat összeállító gyerekek üdvözlőlapokat is csatoltak, és mindezt valaki kidobta. Ezzel nemcsak környezetszennyezést okozott, egyéb bűntetteket is elkövetett. A legfájóbb a városnak okozott erkölcsi kár, a szolidaritás és a humanitás meggyalázása. Ráadásul a gyanú szerint a címzett gyerekeket megkárosító elkövető egyházi személy, ami morális katasztrófa.
Az már kiderült, hogy a karácsonyi küldemények vélhetően az Operation Christmas Child humanitárius szervezet németországi fiókja által kerültek az országba, és az itteni központi raktárból olyan valaki vette föl a Zomborba került ajándékokat, aki erre jogosult volt.
A sajtóban és a közösségi oldalakon elkezdődött a találgatás. Egyesek arra tippeltek, hogy a csomagok elosztásában a Keresztény Adventista Egyház járt közben, de a csomagokat igénylő szervezetek és intézmények maguk vették át az adományt, így nem tudni, honnan kerültek a dobozok és a levelek a csatornapartra. Mások az Evangélikus Egyházat vélték közvetítőnek, de olyan föltételezés is fölmerült, hogy a Vöröskereszt zombori szervezetétől kerültek szemétbe a dobozok. A Vöröskereszt ezt a föltételezést határozottan cáfolta, mondván, hogy semmi köze az ügyhöz.
– Tavaly decemberben a Szerbiai Vöröskereszt és a helyi önkormányzat eszközeiből, illetve helyi donációkból 192 gyermekcsomagot készítettünk a monostorszegi játékházba járó roma gyerekeknek, a népkonyhára szorultak gyermekeinek és a befogadóközpontban tartózkodó gyerekeknek. Külföldről semmilyen karácsonyi vagy újévi csomagból álló adományt nem kapott a szervezetünk – olvasható a Vöröskereszt zombori szervezetének közleményében.
A médiatalálgatásra a rendőrségi nyomozás tett pontot. A belügyi dolgozók őrizetbe vettek egy személyt (V. B., 1966), sikkasztás megalapozott gyanújával. Az 51 éves zombori férfival kapcsolatosan mindössze annyit közölt a rendőrség, hogy prédikátor, de hogy melyik felekezethez tartozik, nem árulták el. Azzal terhelik, hogy a templomból eltulajdonította a gyerekeknek szánt csomagokat, melyeknek egy részét eladta, egy részét szétosztotta, a megmaradt csomagokat a lakásán és a templomban megtalálták a nyomozók. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték.
Egyházi személyhez méltatlan magatartás, megfosztani gyerekeket a mások által nekik szánt örömtől, pénzre váltani a szeretet és gondoskodás gesztusát, ezzel meggyalázni az adománytevő humanitását. Emberileg is elítélendő az elkövetőnek a természet iránti nemtörődömsége. A csatorna partjára vetni a szemétként kezelt csomagolóanyagot mindenképpen morális kudarc.