2024. április 20., szombat

Csökkent a bűnözés

Az újvidéki rendőrségen nemrégiben tették közzé a tavalyi év bűnüldözési mutatóira vonatkozó adatokat. Ezekből kiderült, hogy 2016-ban 10,5 százalékkal kevesebb bűncselekményt jegyeztek fel a dél-bácskai körzet területén, mint az előző évben (9.158 – 10.237).

A rablások tekintetében ez a csökkenés 30 százalékos, míg a lopások száma 14, a minősített lopásoké pedig 11 százalékkal csökkent. Az adatokkal kapcsolatban megemlítendő az is, hogy a 2015-ös év adatai már 10 százalékkal kisebbek voltak a jegyzőkönyvezett bűncselekmények 2014-es számadatától. A „tettenérési” mutatók is javultak, egyenruhásaink 854 rablót és tolvajt fogtak el közvetlenül a bűncselekmény elkövetése után vagy közben, 2015-ben csak 757-et.

A megoldott, azaz felderített bűncselekmények számának tekintetében is javulást (2 százalékosat) könyveltek el a nyomozók. Az adatokból kiderül, hogy a bűnözés, mint tevékenység csökkenő tendenciát mutat Újvidéken, az összegzett adatok szerint leginkább az elkövetett rablások vonatkozásában. A gyilkosságok és az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságok száma nem változott az előző évi, azaz a 2015-ös év adataihoz képest (összesen 6), nyomozóink 5 esetben fényt derítettek ezekre a bűncselekményekre – csupán a november 19-én, előre kitervelt módon agyonlőtt lány gyilkosa nem került még rendőrkézre. A nyomozók azonban biztosak abban, hogy ez csak idő kérdése. 15 gyilkossági kísérletre is fényt derítettek.

A drogkereskedelem visszaszorításának területén is jelentős előrelépés tapasztalható, 20 százalékkal növekedett a rajtaütések, azaz a drogelkobzások száma a 2015-ös adathoz viszonyítva. Kétszer annyi drogot foglaltak le, mint az előző évben, összesen 260 kilót (2015-ben csak 121 kilogrammot).

Az újvidéki iskolákban és környékükön 2016-ban 12,5 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt, mint 2015-ben, tavaly ugyanis számos megelőző, illetve büntetőintézkedést foganatosítottak a kiskorúak közötti erőszakos bűncselekmények megfékezésének érdekében.

A korrupció elleni küzdelem területén 68 százalékos a javulás, ennyivel több ilyen jellegű, főként a gazdaságban elkövetett bűncselekményre derítettek fényt az újvidéki nyomozók. Az adórendőrséggel vállvetve tavaly elkoboztak több mint 16 ezer karton, engedély nélkül forgalmazott cigarettát, míg tavalyelőtt mindössze 293 kartont.