2024. március 28., csütörtök

Év végi, év eleji számadás

Bajsán megkezdődött a park és medence rendezése – A helyi közösség megkapta kastély és a park használati jogát – Felújítják a hidakat

A bajsai helyi közösség is tevékenyen zárta a múlt évet. Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a 2016. év egyik legnagyobb projektuma a park rendezése volt.

– A munka jelentős részét már elvégeztük, összeszedtük a szemetet, eltávolítottuk a kiszáradt fákat, az egészségeseken pedig elvégeztük a szükséges metszést. Ugyancsak jelentősebb projektumunk volt az árkok kimélyítése a Zákó utcában, valamint a betongyűrűk cseréje a kocsifelhajtók alatt. Összesen 2,5 millió dinárt fordítottunk erre, a munkálatokat a bajmoki Dubrava építőipari vállalat végezte el. Szintén 2016-os projektumunk a vízvezetékek cseréje nyolc utcában. Erre vonatkozóan kiírtuk a tendert, és a munka fele már elkészült. A munkálatoknak a tél szabott gátat, de amint az idő megengedi, a folytatni fogjuk. Az idén is ugyanakkora összeget fogunk a vízvezetékek cseréjére fordítani, mint a múlt évben. Ugyancsak 2016-ban közbeszerzés útján térfigyelő kamerákat szereztünk be, és amint az időjárás megengedi, felhelyezzük őket. Ezek a központot és környékét fogják felügyelni, felszerelésüket a gyakori rongálások teszi indokolttá – mondta el a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy folyamatban van a hidak felújítása.

– Még 2010-ben felújítottuk a Szlovák utcában lévő hidat, a Topolyai úton lévő híd felújítása pedig december végén fejeződött be. A munkálatok három hónapig tartottak, és Topolya község kérvényezte az illetékes szervnél, hogy végezzék el ezt a munkát. A következő felújításra váró híd a Sziváci úti híd, és a polgármestertől már kértük, hogy mielőbb kezdjék el a felújítást – fogalmazott Lackovics.

A bajsai helyi közösség már tavaly is dolgozott több, éveken át húzódó projektumon, ebben az évben pedig több olyan kérdéssel is foglalkozni fognak, amelyek már régebb óta gondot okoznak.

Felújított híd a Topolyai úton (Lakatos János felvétele)

Felújított híd a Topolyai úton (Lakatos János felvétele)

– A múlt évben elkészült a medence felújításának a terve, s az idén is prioritásként fogjuk kezelni a felújítást. Erre a célra a 2016-ból ütemeztünk át fejlesztési összegeket, de az IPA-pályázaton keresztül is próbálunk forrásokat teremteni. Ez a beruházás kb. 25 millió dinárt ér, ezért reméljük, hogy sikerül olyan forrásokat találni, amelyek lehetővé teszik, hogy még ebben az évben befejezzük. Nagyon jelentős lépésnek tartom, hogy az év utolsó napjaiban sor került a bajsai park és kastély kataszteri átírására. Ez azt jelenti, hogy a helyi közösségnek végre használati joga van felettük, mivel eddig restitúciós folyamat alatt álltak. Első lépésünk az lesz, hogy kikérjük a Szabadkai Műemlékvédelmi Intézet véleményét, mivel patinás, régi épületről van szó, és csak bizonyos keretek között lehet hozzányúlni. A bajsaiaknak ez régi szívfájdalma, mert itt van a központban, és amióta leégett, nem tudtuk, mit kezdjünk vele. Most végre a helyi közösségnek joga van foglalkozni vele – mondta el a tanácselnök.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy a helyi közösség rendszeresen támogatja a civil szervezeteket és a faluban működő intézményeket.

– Az idén is szeretnénk megszervezni a Prélót és a falunapot, valamint folytatnánk a sikeres együttműködést a civil szervezetekkel. Pályázati úton rendszeresen támogatjuk őket, tavaly egymillió dinárt kaptak, az idén pedig január végén fogjuk kiírni a pályázatot számukra. Természetesen rendszeresen támogatjuk mindhárom történelmi egyházat, valamint az iskolát is. Az iskola épülete tavaly volt 50 éves, és a jubileum alkalomból szervezett ünnepségen megkértük a tartományi oktatási titkárt, hogy támogassa az iskola öltözőinek felújítását. Az erre szánt eszközök már meg is érkeztek – számolt be Lackovics.

Nyitókép: Felújított híd a Topolyai úton (Lakatos János felvétele)