2024. április 20., szombat
DAKAR-RALI

Al-Attijah: game over!

Miután a Hondájával végigtarolt spanyol Joan Barreda Bortot tartják az idei Dakar-rali első off-road-szakasza abszolút győztesének, az abszolút vesztesnek kijáró címet a kétszeres győztes Nasszer al-Attijah „érdemelte ki” a 3. etap után, aki egy sziklának ütközött, s teljesen eltörött az egyik kereke. Mivel a helyszínen nem volt náluk minden megfelelő alkatrész, a kezük ügyébe kerülő dolgokkal próbáltak improvizálni, ám a katari szerint rossz döntés volt nyolcvannal poroszkálni a célig, csakhogy a szerelőkocsi túl messze volt. „Game over” – fogalmazott Attijah, számára az idén elszálltak a győzelmi remények. Tegnap aztán a csapat be is jelentette, hogy nem tudták idejében elvégezni a megfelelő javításokat, így a katari feladta a versenyt…

Nem nehéz kitalálni, hogy az első „igazi” dakaros terep kinek kedvezett a legjobban: a végén a vén róka, a 12-szeres bajnok francia Stéphane Peterhansel nyert, aki szerint a szakaszon megtalálta az optimális sebességet, s ez hozta meg számára a sikert. Összességében jó nap volt a harmadik a Peugeot számára, hiszen két rivális (a Toyota másik nagyágyújának, a dél-afrikai Giniel De Villiersnek is technikai problémái adódtak) máris lemorzsolódott, összesítettben pedig három „oroszlános” áll az élen: Sébastien Loeb 42 másodperccel vezet Carlos Sainz előtt, és 4:18 perccel a már említett Peterhansel előtt.

A nehéz körülményeknek áldozatul esett az első magyar is: Saghmeister Gábor egyik magyarországi csapattársa, Horváth Lajos csúnyán dehidratálódott (a szakasz egyes részein +45 fok volt, és 5000 méter tengerszint feletti magasság), s mentőhelikopterrel szállították a mozgó kórházba. Állapota javult, de számára véget ért az idei verseny. Gábor egyébként 2:50:48 órás lemaradással a 93. helyen ért célba, összesítettben pedig a 91. helyen áll. Romániai csapattársa, Gyenes Emánuel viszont nem tágít, ezúttal is a kiváló 22. helyen ért be, s összesítettben is ezt a pozíciót tartja. E kategóriában Bort állt az élre, Sam Sunderland (brit, KTM) lemaradása 10:20 perc, a címvédő Toby Price (ausztrál, KTM) pedig 16:19 perces lemaradással az 5. helyen áll. A quadosoknál a chilei Ignacio Casale vezet az argentin Gaston Gonzales és Pablo Copetti előtt, ők valamennyien Yamahát hajtanak. A kamionosoknál az orosz Eduard Nyikolajev révén megszületett az első idei Kamaz-szakaszgyőzelem, s összesítettben is ő vezet a cseh Martin Kolomý (Tatra) és az argentin Federico Villagra (Iveco) előtt.

Tegnap a San Salvador de Jujuy és a bolíviai Tupiza közötti 521 km-en folyt a csata, a mért szakasz 416 km volt. A szakaszra a 3500 méteres átlagos tengerszint feletti magasság volt a jellemző, s a szervezők szerint a versenyzők közül csak páran láttak még ilyen magasságban homokdűnéket, mint amilyenek Dél-Amerika ezen a részén vannak.

Lapzártánk pillanatában még csak 43 motoros ért be, elsőként pedig az osztrák Matthias Walkner (KTM), akit Bort követett 2:02 perccel, majd Michael Metge (francia, Honda) ért célba 3:18 perc lemaradással. A címvédő Price-nak gondja akadhatott, mert még másfél órával a győztes után sem futott be, Gyenes pedig 26. lett 41:09 perc lemaradással.

Pénteken Tupiza és Oruro között 692, illetve 683 (kamionok) kilométeren halad a karaván, a mért szakasz 447, illetve 438 (kamionok) km.