2024. március 28., csütörtök

Észak-Korea kész az újabb ballisztikusrakéta-kísérletre

Észak-Korea bármikor készen áll, hogy újabb kísérletet hajtson végre interkontinentális ballisztikus rakétával - jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A phenjani rezsim - a KCNA szerint - az Egyesült Államok "anakronisztikus, ellenséges politikáját" teszi felelőssé a fegyverkezésért.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető már január 1-jén arról beszélt: országa közel áll ahhoz, hogy újabb ballisztikus rakétát lőjön ki.

"Az interkontinentális ballisztikus rakétát bárhonnan és bármikor ki tudjuk lőni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfőbb vezetésének meghatározása alapján" - idézte a KCNA a phenjani külügyminisztérium egy meg nem nevezett szóvivőjét.

Az Egyesült Államok pár nappal ezelőtt úgy értékelte, hogy a tavalyi teszteknek köszönhetően Észak-Korea "minőségi javulást" ért el nukleáris és rakétaképességei terén. Szakértők szerint mindazonáltal a hadikommunista rezsim még évekre van attól, hogy pontos és megbízható interkontinentális ballisztikus rakétára tegyen szert, mellyel esetleg közvetlen csapást tudna mérni a mintegy 9000 kilométerre lévő Egyesült Államokra. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre úgy véli, hogy Észak-Korea jelenleg nem képes arra, hogy nukleáris robbanótöltettel szereljen fel egy interkontinentális ballisztikus rakétát.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök múlt hétfőn úgy reagált Kim Dzsong Un rakétakísérletről szóló bejelentésére, hogy "nem fog megtörténni".