2024. április 20., szombat

Missziójuk a lelki segítségnyújtás

Az újvidéki Szív Központ tevékenysége huszonöt éves múltra tekint vissza

Az újvidéki Szív Központ (Centar Srce) önkéntesei telefonos beszélgetéssel, e-mail és chat útján nyújtanak lelki segítséget, lelki támogatással igyekeznek megelőzni az öngyilkosságot az év 365 napján, 17-től 23 óráig. Ez alól az ünnepnapok sem képeznek kivételt, hiszen ilyenkor is őszinte lelkesedéssel végzik munkájukat, és teszik ezt immáron huszonöt éve. Ez alkalomból nemrégiben ünnepi fogadást tartottak az Újvidéki Egyetem Rektorátusán, ahol szó esett a kezdetekről, a változásokról, valamint bemutatták a fennállásuk 25. évfordulójára elkészült monográfiát is.

A központ fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték (Ótos András felvétele)

A központ fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték (Ótos András felvétele)

Az emberek különféle problémákkal tárcsázzák a szervezet 021/6623-393-as, valamint az ingyenesen hívható 0800/300-303-as telefonszámát. A beérkező e-mailekre a vanja@centarsrce.org címről válaszolnak, továbbá számos chat-felkérés érkezik a www.centarsrce.org internetes oldalon is. Annak ellenére, hogy a segítségnyújtás csak szerb nyelven zajlik, elmondásuk szerint mégis más anyanyelvű személyek is gyakran fordulnak hozzájuk.

A Szív Központ 1991-es megalakulásakor elsődleges célja a háborús övezetből hazatért katonák lelki támogatása volt, akiknél sok esetben jelentkezett a poszt-traumatikus stressz szindróma. Nem sokkal ezután igény mutatkozott arra, hogy másmilyen problémával küszködő személyekkel is foglalkozzanak az akkor még kizárólag orvostan- és pszichológia szakot végzett egyetemi hallgatók – mutatott rá prof. dr. Slobodanka Stanković, a központ egyik alapító tagja.

Prof. dr. Slobodanka Stanković, az újvidéki Szív Központ egyik alapítótagja (Ótos András felvétele)

Prof. dr. Slobodanka Stanković, az újvidéki Szív Központ egyik alapítótagja (Ótos András felvétele)

Tanja Bokun, az önkéntes szervezet igazgatója (Ótos András felvétele)

Tanja Bokun, az önkéntes szervezet igazgatója (Ótos András felvétele)

Az önkéntes alapon működő egyesület megalakulása után egy évvel mindössze 400 hívásuk volt évente. Jelenleg havonta ennyi telefonbeszélgetésről számolnak be. Ekkor már tagjai voltak a Befrienders Worldwide Samaritans nevű nemzetközi szervezetnek, amelynek önkéntesei világszerte azt vallják: a beszélgetés segít. „Csak” meghallgatni valakit egyáltalán nem könnyű feladat, ugyanis az önkéntesek dolga a másik érzéseire való összpontosítás. Tevékenységük tehát a segítségnyújtás módjában különbözik a szokványos segélyszervezetektől. Véleményük szerint az öngyilkosságot fontolgató személynek nem válaszokra, vagy megoldásokra van szüksége, hanem egy biztonságos környezetre, ahol nyíltan és őszintén beszélhet félelmeiről. Szerbiában a Szív Központ az egyetlen olyan bejegyzett szervezet, amelynek az elsődleges célja az öngyilkosság megelőzése.

– Az elmúlt 25 év leforgása alatt számos változást tapasztaltunk. Javult a munkánk minősége, önkénteseink felkészültsége is magasabb szintre került. Ez annak köszönhető, hogy az ősszel megrendezett képzésünket évről évre tapasztalatinkkal összhangban módosítjuk. Ehhez a feladathoz ugyanis megfelelő tudásra, az együttérzés képességére, egymás iránti toleranciára, megértésre és nyitottságra van szükség. Ez a fajta tevékenység azonban nagy felelősséggel jár, egész évben folyamatos lelki és fizikai jelenlétet igényel. Hazánkban az önkéntes cselekvési kedv jobbára rövid lélegzetű, hiszen egy-egy akció, fesztivál vagy esemény alkalmával találkozhatunk ilyenfajta szolgálattal. Éppen ezért az egyik probléma, amellyel szembe kell néznünk: az önkénteseink számának csökkenése. Mégis örömmel tölt el bennünket, hogy fennállásunk huszonöt éve alatt több, mint 250 volontőr vette ki a részét a központ munkájából. Megalakulásunk óta több, mint 40 000 telefonbeszélgetést bonyolítottunk le. Az idei év mutatói alapján 4000 hívásról számolhatunk be, és a telefonhívások számának állandó jellegű növekedése a jellemző – emelte ki Tanja Bokun, az önkéntes szervezet igazgatója.

A Szív Központ önkéntesei ünnepnapokon is őszinte lelkesedéssel végzik munkájukat (Ótos András felvétele)

A Szív Központ önkéntesei ünnepnapokon is őszinte lelkesedéssel végzik munkájukat (Ótos András felvétele)

Slavica Ranisavljev Kovačev, a központ önkéntese (Ótos András felvétele)

Slavica Ranisavljev Kovačev, a központ önkéntese (Ótos András felvétele)

A fent említett mindennapos alaptevékenység mellett 2016-ban tizenegyedik alkalommal vettek részt az Exit fesztiválon, ahol élőben nyújtanak lelki támogatást, emellett évente három-négy különböző jellegű utcai akciót is szerveznek. Nem volt ez másképpen szeptember 10-én sem, amikor is 2003 óta minden alkalommal a Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért kezdeményezésére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével megemlékeztek az öngyilkosság megelőzésének világnapjáról. Kitartó munkájuk, valamint a sikeres utcai akciók mellett az idén más fontos esemény is meghatározta a központ önkénteseinek hétköznapjait. Az október 23-án átadásra kerülő Októberi Díj várományosaként több hazai és külföldi szervezet és egyesület ajánlotta a Szív Központot a városi képviselő-testület keretében működő bizottság figyelmébe. Annak ellenére, hogy nem ők kapták meg az elismerést, elmondásuk szerint már az előkészületek megerősítették a volontőröket abban, hogy az idáig felmutatott munkájukkal, elkötelezettségükkel, elszántságukkal egy olyan központot hoztak létre, amellyel bemutatták Újvidék szebbik arcát.

– Önkénteseink száma általában 25 és 40 között mozog. Egész évben foglaltak a telefonvonalaink, emellett az elektronikus levelező postánk, valamint a chat is olykor túlterhelt. Azok, akik jelenleg nem aktív tagjai központunknak, tovább népszerűsítik a Szív Központot, hiszen a közvetlen közelükben élő ismerőseiknek nyújtanak lelki támogatást. Nyíltan beszélnek az öngyilkosságról, és igyekeznek a társadalomban elterjedt előítéleteket megszüntetni. Így növelik annak lehetőségét, hogy az öngyilkosságot elkövetők száma tovább csökkenjen Vajdaságban.

Azok, akik az ünnepek alatt keresnek meg bennünket leginkább az őket jellemző egyedüllétről, vagy azokról mesélnek, akiket elveszítettek, hiányoznak nekik, továbbá mindarról, amit fontosnak tartanak és megosztanának valakivel. Arról sem feledkeznek meg, hogy nekünk is kellemes ünnepeket kívánjanak. Mi ilyenkor is itt vagyunk mindazoknak, akik talán a közelgő ünnepek alatt még inkább egyedül érzik magukat – hangsúlyozta Slavica Ranisavljev Kovačev, a Szív Központ önkéntese.