2024. április 18., csütörtök

Tejmentes élet – allergiamentes élet

Habár a diéta megterhelő, az allergén megvonása jelenti a hosszútávú megoldást

Sok család életét keseríti meg az ételallergia és az azzal való évekig tartó küzdelem. Legtöbbször a gyerekeknél jelentkezik intolerancia valamilyen anyaggal szemben, mely ekcémát, hasfájást, refluxot, kiütéseket okoz, de a felnőttek körében is sokan szenvednek ettől. A gyógyszerek, drága krémek, terápiák és a szigorú diéták csupán a tüneteket enyhítik, végső gyógyulást nem hoznak. Ennek ellenére együtt lehet élni az ételallergiával, még ha némi lemondással is jár.

A gyerekek körében elsősorban a tojás és a tejtermékek, valamint az egyes gabonafélékben lévő glutén okoz allergiát, melyet a legtöbben idővel kinőnek. Addig azonban oda kell figyelni, hogy mi kerül az asztalra, mit mivel helyettesítünk, s bár ez nem mindig egyszerű, és az egész családtól alkalmazkodást vár el, ma már szerencsére számos fórum foglalkozik az ételérzékenység témájával, az alternatív élelmiszerekkel, számos receptet találhatunk az interneten és hasznos tanácsokat olvashatunk az ételérzékeny gyerkőcök anyukáinak tollából.

A törökkanizsai Dobó Évának mindkét gyermeke ételallergiával küzd, és bár nagy tapasztalat van a háta mögött, néha még mindig kihívás, hogy mit és hogyan készítsen el, s hogyan gyűrjék le az allergiát. Egy új recept, egy jó tanács mindig jól jön, éppen ezért nagyjából egy hónappal ezelőtt néhány másik anyukával egyetemben létrehoztak a Facebook közösségi oldalon egy magyar nyelvű csoport Tejallergiások – tejfehérje, tejcukor/laktóz néven, azzal a céllal, hogy ezzel is megpróbáljanak az allergiákkal élőkön segíteni és a tagok tapasztalatot cserélhessenek a diétával és diagnózissal kapcsolatban.

A csoport elsősorban tejallergiásokat támogató csoport, de nyilvánvalóan az ehhez kapcsolódó egyéb diétákban is lehet segítséget kérni. Lehet szó receptről vagy egy újonnan felfedezett allergénmentes termékről is – az ilyeneknek sokan hasznát veszik. Mivel a csoport frissnek mondható, így még mi is ismerkedünk egymással, de ami az egyik közös pont talán, az az aggódás és a változtatni akarás, hiszen a diéta elején legtöbben kétségbeesünk, mindent megpróbálunk megmozgatni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a „váltásból”. Jelenleg kb. 135 tagunk van, közülünk legtöbben szülők, de ez természetesen nem feltétel. Várjuk továbbra is azok jelentkezését, akik szeretnének segítséget kérni diagnosztizált vagy még nem diagnosztizált tejallergiában. Sokan nem tudják, hogy tünet szinte bármi lehet, az ekcémás bőrtől pl. a krónikus felső-légúti betegségekig. Persze nem minden ilyen jellegű probléma jelenti azt, hogy allergiával van dolgunk – mondja Éva, aki szerint abban a felvetésben is van igazság, miszerint korábban nem volt ennyire jellemző az allergiás megbetegedés, hiszen kevesebb volt a feldolgozott termék, ugyanakkor az is igaz, hogy az orvostudomány sokat fejlődött az elmúlt időszakban – akár 100 évre tekintünk vissza, akár 30 évre.

Úgy gondolom, most már sokkal jobban figyelnek a gyártók is arra, hogy termékeikkel az allergiákkal élőket is megcélozzák. Sok készterméken megtalálhatjuk már a tejmentes, gluténmentes, szójamentes stb. feliratot. Persze, ami kifejezetten allergiásoknak készül, az általában drágább is. Nagyobb településeken szélesebb a választék, de talán ott nagyobb az igény is rá. Mi általában Szegeden szoktunk nagyobb tételben vásárolni, mert viszonylag gyakran járunk oda. Ott például vannak kifejezetten gluténmentes termékeket értékesítő üzletek. Tehát minden alapvetően gluténmentes, és ehhez még egyéb mentességek is társulnak: számos tejmentes, tojásmentes, olajos magvaktól mentes ételt lehet venni – akár frissen, akár lefagyasztva (pogácsa, torta, pizza), ami jól jöhet, ha kevés idő jut épp a sütésre – mondta a gyakorlott anyuka.

A tünetmentességet elsősorban a szigorú diétával lehet elérni, ami viszont

anyagilag és lelkileg is megterhelést jelenthet. A legtöbb diétás termék többe kerül, mint a hagyományos ételek. Ha például a tejről és annak származékairól van szó, az is egy lehetőség, hogy a diétázó teljesen kiiktatja az allergént az étrendjéből, és nem is választ alternatívát a tejtermékek helyett. Ez viszont azért nehéz, mert rengeteg termékben megbújhat tejszármazék. Ilyenkor a hús, tojás, zöldség, gyümölcs, gabona lehet egy diétás alap. Vagy ha a diétázó továbbra is szeretne hasonlóakat enni, mint korábban, akkor növényi tejhelyettesítőkkel pótolhatja a tejet, tejfölt, túrót, vajat. Sok olyan késztermék van, amiben nincs tejszármazék, ugyanakkor akinél azok az élelmiszerek is gondot okozhatnak, melyek csak nyomokban tartalmazhatnak tejterméket, annak még szemfülesebbnek kell lennie. A másik probléma a tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia), de szerencsére ez a diéta könnyebbnek mondható, és ma már egyre inkább elérhetőek a laktózmentes termékek is. Laktáz enzim tablettával, cseppel is lehet segíteni a folyamatokat, de ezt is érdemes kikísérletezni, mert nem mindegy, hogy pl. 2 dl laktózos tejhez veszünk be egy tablettát, vagy egy szelet tejszínhabos, krémes tortához. Ugyanakkor van egy kis trükk is! Sok sajtra nincs ráírva, hogy laktózmentes, de ha a sajt szénhidráttartalma kevesebb 0,1 grammnál, akkor a sajt laktózmentesnek tekinthető.

Ha diétába fogunk, akkor szerintem a családdal mindenféleképp le kell tisztázni a tiltott ételek listáját, és hogy mit miért nem ehetünk, milyen tünetünk lesz a fogyasztásától. Nem kell mindenkinek egyetértenie a döntéssel, amit általában az orvos utasítása alapján hozunk meg, csak tartsák tiszteletben az elhatározásunkat. Ebben a helyzetben nincs olyan, hogy „csak egy kicsit egyél, az nem árt”. Egy kis diétahiba is képes nagyon gyorsan legyengíteni az immunrendszert. Ha az a gyermek diétázik, aki még nem tudja pontosan, hogy mit ehet és mit nem, akkor igazán nagyon körültekintőnek kell lenni. Ez vonatkozik a mi családunkra is. Mindkét fiunk tejfehérje allergiás, de jelenleg nagyon sok mindenre diétáznak és vannak átfedések is. A nagyobbik fiunk három éves múlt. Tejfehérje, olajos magvak és nutritív gabona-allergia miatt diétázik, így gluténmentes étrendet is tartunk már hét hónapja. A kisebbik most másfél éves, ő tejfehérje-allergiás és harmadik hónapja már tojás, szója, glutén, olajos magvak és tenger gyümölcsei diétán is van, bár ezek egyesével történő visszavezetése remélhetőleg pár hónapon belül megkezdődik nála. Mindketten újszülött koruk óta allergiásak a tejfehérjére, a kisebbiknél már hamarabb észrevettük a jeleket, amik szinte ugyanazok voltak, mint a nagyobbik fiúnál, azaz reflux, hasfájás, kiütések, ekcéma. A kicsi még tanulja, hogy nem ehet meg bármit, amit szeretne, a nagyobbik viszont már régóta megkérdezi, hogy mit szabad, mit nem, s el is fogadja a válaszunkat. Általában vannak alternatíváink a gluténes rágcsálnivalókra is, de szerencsére nagyon sok gyümölcsöt fogyasztanak. Tényleg nem egyszerű egy ilyen összetett diétát tartani, gyakran előfordul, hogy teljesen mást főznék, mint amit lehet. Egy gluténmentes lisztből készült sütemény kihívás volt eddig is a maga tejmentes verziójában, de amióta a tojás is tiltólistás, azóta még nehezebb kivitelezni, bár szerencsére vannak jó helyettesítők – meséli Éva.

A tehéntejet növényi tejekkel lehet kiváltani (rizs, zab, mogyoró, dió, kókusz, szójatej stb.), amelyek megtalálhatók a jobban felszerelt üzletekben, de akár otthon is elkészíthetők.

Növényi tejjel tejszínt, pürét, kását és krémleveseket is készíthetünk. A vajat legtöbbször növényi margarinnal lehet helyettesíteni, a túró helyettesítője pedig a tojásfehérjéből készülő totu és a szójaalapú tofu lehet. Sajtból már sok helyen kapható növényi változat, sőt cukkiniből is lehet készíteni. Tejszínhabot csinálhatunk kókuszkrémből, de létezik rizstejszínhab is, továbbá dobozos, nagyobb kiszerelésű, 100%-os növényi hab is, ami állaga miatt kiváló lehet krémes torták készítéséhez is. Tojás helyettesítésére alkalmas lehet az almapüré, banán, lenmag, étkezési keményítő, útifűmaghéj és a tojáspótló por is, de ki kell tapasztalni, hogy melyik mihez passzol. A gluténtartalmú liszteket gluténmentes lisztekkel lehet kiváltani, elsősorban rizsliszttel és kukoricaliszttel, s ezek beszerzése talán a legegyszerűbb is. Ezeken kívül pl. hajdinaliszt, kölesliszt, kókuszliszt, gesztenyeliszt, nyílgyökérliszt, cirokliszt, konjacliszt stb. is lehet jó variáció, de ezeket a liszteket is legtöbbször keverni kell, arányokra, lisztfajtákra ügyelve, illetve léteznek keveréklisztek is például kelt tésztához vagy linzerhez.

Néha hónapokba is beletelik, amíg az ember kitapasztalja, milyen alapanyagokat kell kiiktatni az étrendből, de akkor is elsősorban az orvosoktól vár segítséget, ha felmerül valamilyen ételallergia gyanúja. Csakhogy hiába vannak különféle vérvételek, bőrtesztek, sajnos néha ezek is tévednek. A Dobó család is hiába várt megbízható eredményt, ezáltal útmutatást az allergiateszttől, az tévedett.

A bőrteszt (Prick-teszt) a nagyobbik fiunknál nem hozta ki a búzát mint allergént, a cöliákia-teszt is negatív volt, búzás ételektől mégis azonnal csalánkiütéses lett, az ekcéma pedig állandóan kiújult nála. Gluténmentes diéta hatására ezek mind elmúltak. Fél év múlva terheltük újra búzára, a tünetek a 4. napon ismét jelentkeztek. Nagy piros pöttyök lettek az arcán, az ekcémája kiújult, gyakrabban lett beteg. A krémek eltüntethetik az ekcémát, de ilyen esetben az allergén megvonása jelenti a hosszútávú megoldást, bármilyen allergénről is legyen szó – hangsúlyozta Éva, aki szerint jó szolgálatot tehet, ha erősítjük az immunrendszerünket, és próbálunk tudatosan odafigyelni az általunk fogyasztott ételek minőségére.