2024. március 29., péntek

Az idén újabb bér- és nyugdíjnövelés

Aleksandar Vučić: Már március, április folyamán 400 euró lesz az átlagfizetés Szerbiában

Az elvárásokkal összhangban a gazdasági mutatók egyre jobban alakulnak, így lehetőség nyílik majd arra, hogy az idén a közszférában újabb fizetésemelésre kerüljön sor, és ezzel egyidejűleg növekedjenek a nyugdíjak is – jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóján. Rámutatott, a kormány mindent megtesz azért, hogy az idén az emelés magasabb legyen a legutóbbi 5 és 6 százalékos fizetés-, illetve 1,5 százalékos nyugdíjnövelésnél. Ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgároknak is váltóztatniuk kell hozzáállásukon, és a negatívumok mellett ideje lenne észrevenni a pozitívumokat is. Ugyanis szavai szerint csak önmagunk változtatásával tudjuk az országot is előbbre vinni.

– Ebben az évben GDP korábbinál is jelentősebb növekedését tervezzük, ugyanakkor a munkanélküliség csökkentésére, a beruházások növelésére és alacsony inflációra számítunk – emelte ki a kormányfő.

Bírálta az újságírókat, mert szerinte a médiumok csak a drágulásban látják a hír értékét, az árcsökkenésekről már nem szólnak. Meg se említették, hogy számos terméknek, a vajnak, a babnak, a tejnek, a citromnak... csökkent az ára az elmúlt egy évben. Hozzátette, tudja, hogy a lakosság nap mint nap nehezen boldogul, de várhatóan, a gazdaság megerősödésével évről évre növekedni fog az életszínvonal. Nem is olyan sokára, már március, április folyamán 400 euró lesz Szerbiában az átlagfizetés.

Senki se becsülje le Szerbiát és ügynökségeinek erejét – Aleksandar Vučić (Beta)

Senki se becsülje le Szerbiát és ügynökségeinek erejét – Aleksandar Vučić (Beta)

IGAZGATÓCSERÉK A KÖZVÁLLALATOKBAN

Vučić megerősítette azt a hírt, miszerint egyes közvállalatokban igazgatócserére kerül sor. Magyarázata szerint az igazgatók cseréjét műszaki hiba miatt hajtják végre az új év első hónapjában, és nem az óév végén, amikor ennek meg kellett volna történnie. Hozzátette, mindenképpen fontos lenne helyetteseket találni az adott vállalatvezetők helyére, ha mást nem, megbízott igazgatóként. Rámutatott ezt azt megelőzően kell megtenni, mielőtt kiírnák a pályázatot.

Cáfolta ugyanakkor azt a hírt, miszerint a Köztársasági Ingatlanigazgatóság által meghirdetett 109, állami tulajdonban levő ingatlant áron alul hirdette volna meg.

A BÉKE ÉS A STABILITÁS A GAZDASÁG ALAPJA

Vučić kijelentette, nem kíván részt venni január 9-én Banjalukában a boszniai Szerb Köztársaság napjának megünneplésén. Hozzátette, minden kormánytag maga dönti el, hogy elmegy-e az ünnepségre, illetve Tomislav Nikolić államfő döntését sem akarja befolyásolni. Vučić közölte, hogy ő ez alatt az idő alatt többnapos látogatáson tartózkodik Indiában.

Vučić elmondta, Szerbiának meg kell őriznie Bosznia-Hercegovina identitását, de ugyanilyen kötelezettségei vannak a boszniai Szerb Köztársaság iránt is.

– Mindent meg kell tennünk azért, hogy megőrizzük a békét és a stabilitást. Semmi sem fontosabb ennél, hiszen enélkül elképzelhetetlen a gazdasági fejlődés – emelte ki. Hozzátette, a régió államainak le kell küzdeniük a saját szenvedélyüket, hogy a feszültség is csökkenjen, és a jövőbe tudjanak tekinteni.

Kommentálta annak a két rendőrnek az ügyét is, akiket azért vezettek elő, mert szolgálati titkot adtak ki azzal, hogy újságíróknak megerősítették, hogy civil rendőrként voltak jelen az összegyűlt tömegben Vučić 2015-ben Srebrnicán tett látogatásakor. Vučić elmondta, erre Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériuma közötti megállapodás nyújtott lehetőséget.

– Rendőröket küldünk a másik országba, hogy feltárják a terepet, ebben nincs semmilyen törvénybe ütköző. Nincs kétség afelől, hogy a támadást Bosznia-Hercegovina területén szervezték meg, és sokan nem örülnek annak, ahogyan végződött – emelte ki a kormányfő.

Hozzátette, a régióban megnőttek a biztonsági szolgálatok aktivitásai.

– A régióban mindegyik biztonsági ügynökség dolgozik. Mi a hírközlés szempontjában gyengébbek vagyunk a többieknél, de azoknak, akik azt gondolják, hogy beleavatkozhattak Szerbia belbiztonsági struktúráiba, azt üzenem, ne becsüljék le Szerbiát és ügynökségeinek erejét – mondta Vučić.