2024. április 19., péntek

Felkészültek a keményebb télre is

A Komgrad téli szolgálata november 15-e óta ügyeletet tart

Az előző évekhez hasonlóan a topolyai kommunális közvállalat már november 15-én bevezette a téli ügyeletet, arra az esetre, ha az időjárás következtében járhatatlanná válnak az utak. Eddig szerencsére komolyabb beavatkozásra nem volt szükség, annak köszönhetően, hogy nem hullott jelentősebb csapadék, így tisztítás nélkül is járhatóak voltak a község utai és utcái.

Az utak járhatóságának biztosítására 32.700 kg só és 30.800 kg kőzúzalék van a raktáron (Herceg Elizabetta felvétele)

Az utak járhatóságának biztosítására 32.700 kg só és 30.800 kg kőzúzalék van a raktáron (Herceg Elizabetta felvétele)

A szolgálat operatív tervében egyébként az idén is részletesen felvázolták azokat a teendőket, amelyeket rendkívüli esetekben kell elvégezniük, megkönnyítve ezzel a közlekedést azokban az utcákban, útszakaszokon, amelyeknek a tisztítása a közvállalat hatáskörébe tartoznak. Ebben meghatározták azt is, hogy mely területek élveznek előnyt, hol a legfontosabb eltakarítani a havat.

Ezek szerint először a Csantavéri utat takarítják mintegy 3 km hosszan a vasúti átjárótól a karkatúri tyúkfarmig, majd következnek a következő utcák, terek, illetve útszakaszok: a Corvin Mátyás, a Szent István, a Heroj Pinki, a Dr. Aleksandar Šijačić, a Széles, a Jovan Popović, a Branko Radičević, a Vásártér, a Pajzs utca egy szakasza, a Szent Illés tér, a Vasa Pelagić és az Edvard Kardelj utca. Az említett városrészeken letúrják a havat, szükség szerint só és kőzúzalék keverékével szórják be az utakat. Arra kell ügyelniük, hogy ezeken a területeken ne legyen hosszabb a forgalomkiesés 4-6 óránál naponta, ezenkívül biztosítani kell a járművek legalább 50 km/órás haladási sebességét.

Fontossági sorrendben a következő utcák tisztítását kell elvégezni: André István, Lenin, Malom, Svetozar Marković, Zmaj Jovina, Bolyai Farkas, Karađorđe, Duna, Dr. Zoran Đinđić tér, Fruška gora, Május 1., Ifjúsági, a Plitvicei és Szarajevó és az Élmunkás utcák a Moravicai útig. A második prioritási szakaszba tartozó területeken már csak a lejtős, emelkedős részeket szórják le, itt a forgalomkiesés 6–12 órán át tarthat. Itt a 40 km/órás haladási sebességet kell biztosítani a járművek számára, téli felszerelés használata mellett.

A harmadik szakasz tisztítására csak az első két körzet takarítása után kerülhet sor. Ide tartozik a Moravicai út egy szakasza és a Karađorđevo felé vezető út, a Becsei út Kavillóig, a Bajsa–Duboka–Srednji Salaš szakasz, a Moravicai út–Tomislavci, illetve a Duboka–Újcservenka útvonal, és a Zentai út és Becsei út közötti összekötő út az Ipari park felé, mintegy 3 km-es szakaszon. Itt lehetővé kell tenni, hogy téli felszereléssel 40 km/órás sebességgel közlekedhessenek a járművek.

A téli szolgálat vezetője Nikola Delić. A Komgrad telefonszáma: 024/712-510. Az utak járhatóságának biztosítására 32.700 kg só és 30.800 kg kőzúzalék van raktáron. Öt gépkocsivezető, hat munkás és egy autómechanikus van beosztva ügyeletre. A géppark két FAP hóekével és sószóróval felszerelt járműből, egy GEHL hótúróból és két árokásó-rakodó gépből, egy hótúróval felszerelt Belorus traktorból, egy ULT–160-as munkagépből áll, illetve egy olyan jármű is a rendelkezésükre áll, amellyel a terepet tudják járni. Természetesen rendkívüli hóhelyzetben még több embert mozgósítani tudnak.