2024. április 25., csütörtök

Újszülöttek köszöntése

A polgármester és a Vöröskereszt topolyai szervezetének képviselői megajándékozták az év első babáit – Tegnapig három kislány született Topolyán

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti osztályán január 1-jén 19 óra 5 perckor jött világra ebben az évben az első baba, akinek az édesanyja Hajdújárásról érkezett Topolyára szülni.

A topolyai szülészeten a község első babájánál (Herceg Elizabetta felvétele)

A topolyai szülészeten a község első babájánál (Herceg Elizabetta felvétele)

Haska Edina és elsőszülött kislánya, Maja is jól vannak, már hazafelé készülődtek. Rajtuk kívül tegnap még két leányka élvezte édesanyjának és a személyzetnek a gondoskodását, amikor Topolya polgármestere, az egészségház igazgatója és a Vöröskereszt topolyai szervezetének képviselői látogatást tettek az egészségügyi létesítményben. Kislinder Gáborhoz csatlakott a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatója, dr. Agyánszki János, valamint a Vöröskereszt topolyai szervezete közgyűlésének elnöke, Kospenda József és titkára, Lestár Tibor is, akik csomaggal érkeztek a szülészetre. A babáknak és anyukáiknak szánt ajándékcsomag mellett a polgármester az anyukáknak virágcsokor kíséretében gratulált, és az első Topolya községbeli újszülöttet harmincezer dináros juttatásban is részesítette. Január 2-án született az első baba Topolya községben. Forró Jázmin Lea hétfőn 17.30 órakor látta meg a napvilágot a bácskossuthfalvi Forró Natália és Krisztián második gyermekeként, 3400 grammal és 50 cm-el. A kis Hanna Leát a szülészet osztályvezetője, dr. Muhareb Sela szülész-nőgyógyász szakorvos mutatta be, majd beszámolt arról, hogy a 2016-ban a topolyai egészségház szülészetén 203 kisbaba, 108 fiú és 95 lánygyermek jött világra. Dr. Agyánszki is örömének adott hangot arra vonatkozóan, hogy célukat, miszerint az egészségház szülészeti osztályán a kétszázas születésszámot meghaladják, sikerült teljesíteniük. A Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti osztályán felkészült egészségügyi szakszemélyzet és családbarát gondoskodás várja a szülni vágyó kismamákat. Ezt bizonyítja az a tény, hogy évről évre több szülést vezetnek itt le, és nemcsak a községből érkező kismamák érkeznek ide világra hozni gyermeküket, hanem a környező településeken kívül Újvidékről, Belgrádból is volt, aki a nyugodt, családias légkört, a kórházon kívüli szülőotthont választotta az elmúlt évben is.

– Idejében felismertük azokat az előnyöket, amelyekkel egy ilyen kis szülészet rendelkezni tud, és ezeket fejlesztettük. Családi hangulat van itt, nem futószalagon zajlanak a szülések, a személyzet motivációt érez arra, hogy minden szülő nővel kellő időt foglalkozzon, kellő figyelmet szenteljen a kismamákra, a babákra, és ez jó visszhangra talált. A személyzet mindent megtesz, hogy ez így is maradjon. Természetesen munkaerőre nagy szükség van, a mi egészségházunkat sem kerüli el az a jelenség, hogy az egészségügyi dolgozók tömegesen mennek külföldre dolgozni, ezért mi is létszámhiánnyal küzdünk, amit az ideérkező kismamáknak természetesen nem szabad megérezniük – nyilatkozta a látogatást követően az egészségház igazgatója.