2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS

A Tourminator

Sagan vehette át az idei Vélo d'Or díjat

Peter Sagan kétszeres világbajnok szlovák kerékpáros vehette át az idei Vélo d'Or (Arany Kerékpár) elismerést, ezzel olyan versenyzőkhöz csatlakozott, mint Miguel Indurain, Marco Pantani vagy Fabian Cancellara. A Vélo Magazine által rendezett szavazáson, kerékpáros szakírók véleménye alapján többek között a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ot és a Giro d’Italiát megnyerő Vincenzo Nibalit is megelőzte.

Minden kétséget kizáróan a legjobb idényét tudhatja maga mögött Peter Sagan szlovák profi országúti kerékpáros, becenevén: Tourminator. Tehetsége már karrierje legelején nyilvánvaló volt, húszas évei közepére pedig teljesen eluralta a sportágat. A 2016-os szezonban sorozatban ötödik alkalommal diadalmaskodott a Tour de France pontversenyében, megnyerte élete első Monumentumát (flandriai körverseny), megvédte világbajnoki címét, valamint az UCI WorldTour egyéni ranglistájának élén végzett.

Sagan 2010-ben írt alá a Liquigas csapathoz, ezzel 20 évesen a világ élmezőnyébe került (UCI ProTour, 2011-től WorldTour). Már debütáló szezonjában szakaszokat tudott nyerni a legmagasabb szinten, hiszen két győzelmet is szerzett a Párizs–Nizza egyhetes versenyen. 2011-ben megszerezte első háromhetes szakaszgyőzelmeit, három befutón bizonyult a leggyorsabbnak a spanyol körversenyen (Vuelta a España). Ugyanebben az évben megnyerte a szlovák nemzeti bajnokságot (azóta zsinórban 2015-ig), valamint az egyhetes lengyel körversenyt.

A valódi áttörést és a széles körű nemzetközi figyelmet a 2012-es évad hozta meg a szlováknak. Lance Armstrong után a legfiatalabb versenyző lett, aki győzni tudott a Tour de France-on, amikor a verseny első országúti szakaszán diadalmaskodott, mindössze 22 évesen. Később további két szakaszt tudott megnyerni, valamint elhódította a pontversenyt megnyerőnek járó zöld trikót.

2013-tól rendszeresen nyeri a legnagyobb egynapos klasszikusokat és az egy- vagy többhetes körversenyek szakaszait.

Peter Sagant sokan hasonlították a valaha élt egyik legnagyobb kerékpárversenyzőhöz, Eddy Merckxhez. Maga a legendás versenyző is kijelentette: „Saganban korábbi önmagam látom.” Sagan ezzel szemben egy újságírói konferencián, ahol szintén felmerült a párhuzam közte és Merckx között, világosan elkülönítette magát a Kannibáltól: „Nem akarok a második Eddy Merckx lenni. Az első Peter Sagan akarok lenni.”

A szlovák kerekes nevezetes rendkívüli technikai képzettségéről. Ezt a tudását jórészt a fiatalkori hegyikerékpáros és ciklokrosszos évek alatt szerezte meg: 2007-ben junior ciklokrossz- és hegyikerékpár-Európa-bajnoki bronzérmes, 2008-ban junior ciklokrossz-Európa-bajnoki ezüstérmes, valamint hegyikerékpár-világbajnok és Európa-bajnok lett. Az országúti versenyzésben hatalmas előnyt biztosító kerékpár-irányítási és -kezelési jártasság az elképesztő tempójú lejtmenetekben, a bukások reflexszerű elkerülésében és a macskaköves szakaszok könnyed leküzdésében érhető tetten.

Sagan egyik leggyakrabban emlegetett szuperképessége, hogy köré épített csapat nélkül is képes kimagasló eredményekre, adott esetekben győzelmekre. Jó például szolgál a 2012-es vagy a 2015-ös Tour de France, amelyeken Vincenzo Nibali és Alberto Contador csapattársaként versenyzett. A csapatok a kapitány összetett sikeréért dolgoztak, ennek ellenére Sagan mindkét versenyt zöld trikóban fejezte be. Legutóbbi hasonló teljesítményére épp a vb-cím megvédésekor került sor, ahol a mezőnyhajrában a vetélytársak szélárnyékát kihasználva hozta magát jó pozícióba.

A kerékpársport jövőjéről és tisztaságáról optimista képet alkot: „Ami történt, megtörtént, mi egy új generáció vagyunk. Nem tudom elképzelni, hogy ma rendszeres doppingolás zajlana, hiszen a sorozatos ellenőrzések miatt egy kicsit úgy élünk, mint valami börtönben. Azt hiszem, a kerékpársport ma tiszta.”

Az immár kétszeres világbajnokot nem csak az országúton elért eredményei teszik korunk legnépszerűbb kerekesévé. Közvetlen személyisége, egyenes, olykor túl nyers válaszai miatt a kerékpárt kedvelők könnyen azonosulhatnak vele. A reklámfilmekben és rövid filmjelenetekben (pl. a Grease-ben) való lezser felbukkanásai is kifejezetten hozzájárulnak a sztárimázs kialakulásához. Sagan a médiában betöltött szerepével olyan sztársportolók közé emelkedett, mint David Beckham, Tiger Woods vagy Novak Đoković.

2017-től Sagan a német bejegyzésű Bora–Hansgrohe csapatnál folytatja karrierjét. A jövőről és céljairól beszélve elmondta: „A klasszikusok közül szeretném megnyerni a Paris–Roubaix-t. A Milan–San Remo nehéz, már többször próbáltam, de ott túl sok múlik a szerencsén. Hat óra tekerés után három másodpercen elmehet az egész verseny. Ezenkívül meg szeretném nyerni a zöld trikót a Touron, hogy egálra álljak Erick Zabellel. A többit meglátjuk.”

Névjegy

Név: Peter Sagan

Született: 1990. január 20.

Nemzetiség: szlovák

Magasság: 183 cm

Testsúly: 74 kg

Becenév: Hulk, Tourminator

Versenyzőtípus: sprinter, klasszikusspecialista

Profi csapatok: Dukla Trencin–Merida (2009–2010), Luquigas–Doimo (2010–2014), Tinkoff (2015–2016), Bora–Hansgrohe (2017–)

Fontosabb győzelmek: Tour de France, pontverseny (2012, 2013, 2014, 2015, 2016), TdF, 7 szakasz (2012, 2013, 2016), Vuelta a España, 4 szakasz (2011, 2015), kaliforniai körverseny (2015), országúti világbajnokság (2015, 2016), országúti Európa-bajnokság (2016), flandriai körverseny (2016), Gent–Wevelgem (2013, 2016), E3 Harelbeke (2014), Brabant Nyíl (2013), Grand Prix de Montréal (2013), Grand Prix de Québec (2016)