2024. április 18., csütörtök

Mindenkinek van egy saját fonala

Egy középiskolás srác bátorságának a történetét meséli el a maga módján Nagy Abonyi Dávid, avagy Davie kedden este, a zentai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílt Pucérlélek című fotókiállítása. A megnyitó alkalmával bemutatott performance-ban, illetve a kiállított képeken a Zentai Gimnázium tanulója nem kevesebbet vállalt magára, mint hogy feltárja lelkét, s mindenki számára megmutatja azt, hogy ki is ő valójában, s ezzel lényegében hihetetlen, korszakukra annyira nem jellemző őszinteségről, s nem utolsósorban bátorságáról tett tanúbizonyosságot.

A fiatal fotóművész a kiállítás képein keresztül visszavitte a közönségét ahhoz a sminkes asztalhoz, amelynél Davie gyermekként felfedezte saját magát, s egyfajta menedéket talált önmaga számára.

A fiatalember kihangsúlyozta, hogy egy mély érzelmekkel átitatott kiállítási anyagot igyekezett átadni az embereknek, amelyben nagyon nagy mértékben saját maga is benne él, s vannak benne nagyon őszinte érzelmek és élettörténetek is, s még sok más olyan dolog, amelyek egyfajta egységes egészet képesek alkotni. A sminkes asztal mellett a performance, s a kiállítás egyik központi eleme, a piros fonal. Davie szerint mindenkinek az életében létezik egy piros fonal, amely valahova elvezeti őt: egy személyhez, egy helyhez, s ezt követni kell, mert csupán így van értelme az egésznek.

A kiállítás képei egyébként három tematikus egységre bonthatók. Az első falon található képeken az érzelmeket igyekszik ábrázolni a fiatal művész. Davie lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ezek a képek kronológiai sorrendben egy történetet mesélnek el. A második falon Dávidnak Davie-vé történő átalakulását kísérheti végig a tárlat látogatója, a harmadik falon pedig az emberekben lévő gátlásokra derít fényt képeivel. A kiállítást január hetedikéig tekinthetik meg a zentaiak.