2024. április 19., péntek

Mexikó külügyminisztere lesz a Trump látogatása miatt menesztett pénzügyminiszter

Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerdán külügyminiszterré nevezte ki közeli tanácsadóját és kabinetvezetőjét, aki szeptember elején mondott le előző posztjáról, miután megszervezte az amerikai republikánus párti elnökjelölt, Donald Trump sokat bírált mexikói látogatását.

Donald Trump (AP)

Donald Trump (AP)

Luis Videgaray korábbi pénzügyminisztert most a mexikói diplomácia vezetőjének tette meg az államfő, azt a feladatot adva neki, hogy vegye fel a kapcsolatot az immár az Egyesült Államok elnökké választott Trump január 20-án hivatalba lépő kormányával egy konstruktív párbeszéd kialakítása érdekében.

"Olyan viszonyt kell teremtenünk, amely lehetővé teszi a kétoldalú kapcsolatok erősítését biztonsági, kereskedelmi, migrációs és befektetési téren is" - jelentette ki Pena Nieto. Mindezt úgy kell elérni - tette hozzá, "hogy Mexikó érdekeit szolgálja, anélkül, hogy aláásná a mexikóiak szuverenitását vagy méltóságát".

Mexikó Trumphoz fűződő viszonya azután vált kényessé, hogy kampányában a mexikói bevándorlók egy részét nemi erőszaktevőnek és bűnözőnek bélyegezte, azt ígérte, hogy a migráció megállítására falat épít a két ország határán, és megakadályozza, hogy az amerikai vállalatok Mexikóba helyezzék át munkahelyeiket. A republikánus elnökjelölt a Mexikóval és Kanadával kötött észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény átalakítását is kilátásba helyezte.

Trump váratlan mexikói meghívása és augusztusi látogatása miatt Pena Nietót bírálatok özöne érte. A mexikóiak közül sokan úgy érezték, hogy a látogatás során nem volt eléggé határozott, hogy visszautasítsa Trump lekezelő nyilatkozatait, ehelyett gyakorlatilag támogatta a Mexikóban széles körű ellenszenvnek örvendő amerikai politikus választási kampányát.

Pena Nieto utólag beismerte, hogy népszerűségvesztésének ellensúlyozása céljából menesztette a látogatást megszervező pénzügyminiszterét. Trump ugyanakkor dicsérte Videgarayt, sajnálkozását fejezte ki menesztése miatt, és Twitter bejegyzésében "Mexikó briliáns pénzügyminiszterének és csodálatos embernek" nevezte.

A mexikói elnök már akkor azzal védekezett, hogy a látogatásra szükség volt, hogy "teret nyissanak" az amerikai-mexikói kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó párbeszéd számára.