2024. április 16., kedd

A belügyminiszter nyerte meg a pert

A bíróság Nebojša Stefanović javára ítélkezett a NIN hetilap elleni ügyben – Kártérítést kell fizetnie a közéleti magazinnak

Nebojša Stefanović, a Savamala fantomja című írás miatt perelte be a NIN közéleti hetilapot a belügyi tárcavezető. A bíróság igazat adott a politikusnak és 300 ezer dináros kártérítésre kötelezte a lapot. Milan Ćulibrk, a NIN főszerkesztője megerősítette a Beta hírügynökségnek, hogy a november 29-én kelt bírósági ítélet értelmében tekintély- és becsületsértés miatt Stefanovićnak kötelesek 300 ezer dinár kártérítést fizetni. Ćulibrk bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen, s ha arra szükség lesz, a hetilap felkeresi a Szerbiai Alkotmánybíróságot és az Emberi Jogok Európai Bíróságát is.

– Nincsen nekünk semmi gondunk Nebojša Stefanović polgárral. Nekünk Nebojša Stefanovićtyal mint belügyminiszterrel vannak problémáink, mivel a rendőrség nem tett semmit annak érdekében, hogy megfékezze a savamalai városnegyedben történt álarcos épületbontásokat április 24-éről 25-ére virradóra. A rendőrség az elmúlt nyolc hónapban sem derítette ki, kik voltak az elkövetők, és kinek az utasítására cselekedtek álarcot viselve. Amíg ebben a tekintetben nem változnak meg a dolgok, mi csak és kizárólag Nebojša Stefanović belügyminiszter felelősségét állapíthatjuk meg – nyilatkozta Ćulibrk a Betának.

Hozzátette, hogy a NIN mindaddig foglalkozni a fog a Savamala kínos esetével, amíg be nem bizonyosodik, hogy nem a belügyminiszter a „fő fantom” ebben a történetben.

A bírósági tárgyalást november 29-én tartották meg Stefanović keresete nyomán a belgrádi Felső Bíróságon. Nebojša Stefanović Sandra Petrušićot, a NIN újságíróját, Milan Ćulibrk főszerkesztőt és a NIN vállalatot perelte be a címlapon indított szöveg miatt. A cikkben, a többi között, ez áll:

A savamalai épületbontás több struktúrának az együttműködését jelenti: hatalmi, hatalmon kívüli struktúrákét, továbbá a hatalom több vertikális szintjének a bekapcsolását. A városi vezetőség felelőssége vitathatatlan. Vitathatatlan, de annak megállapítása nem elegendő. Egy ilyen műveletet képtelenség lett volna végrehajtani a belügyminiszter tudomása és segítsége nélkül.”

A tárgyaláson a belügyminiszter azt mondta, hogy az állítás sérti a tekintélyét, az újságírók pedig azzal védekeztek, hogy a rendőrség irányítójának politikai felelősségéről és nem személyes részvételéről írtak.

Mint ismeretes, az említett éjjelen kotrógépekkel rombolták le álarcosok a Savamala épületeit Belgrád központjában, az arra járó polgárokat molesztálták, a rendőrség pedig nem reagált a bejelentésekre. Az ombudsman jelentésében azt állapította meg, hogy a rendőrségnek megparancsolták, hogy ne szálljon ki azon az éjjelen a helyszínre. Aleksandar Vučić kormányfő korábban a belgrádi városvezetőséget tartotta felelősnek az eset kapcsán.