2024. április 19., péntek

Egyre több az influenzás beteg

A járvány terjedésének megfékezése érdekében a kórházakban csökkentették a látogatási időt és a betegfelvételt

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet járványügyi szakemberének javaslatára a hematológiai, gasztroenterológiai, endokrinológiai, nefrológiai, fertőző betegségek osztályán, illetve a sürgősségi központokban csökkentették a látogatási idő hosszát és a betegfelvételt, mert az ország területén az utóbbi időben – a Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet adatai szerint – több mint 50 ezer személynél jelentkeztek az influenzára jellemző tünetek. A szakemberek szerint több a beteg, mint ahányat jegyezni szoktak ebben az időszakban, pánikra ugyanakkor nincs ok, hiszen a influenzát még mindig ellenőrzés alatt tartják, a szigorító intézkedések csupán a betegség terjedésének megfékezését, illetve a kórházakban lábadozó betegek védelmét szolgálják.

A megszigorított intézkedések a betegség terjedésének megfékezését, illetve a kórházakban lábadozó betegek védelmét szolgálják (Ótos András felvétele/Archív)

A megszigorított intézkedések a betegség terjedésének megfékezését, illetve a kórházakban lábadozó betegek védelmét szolgálják (Ótos András felvétele/Archív)

A Dr. Milаn Јоvаnоvić Bаtut Szerbiai Közegészségügyi Intézet múlt heti analízise alapján 50.473 személynél jegyeztek influenzára jellemző tünetet, valamennyivel többnél, mint a múlt év ugyanezen az időszakban. Az azt megelőző heteket figyelembe véve növekedett azoknak a száma, akiknél jelentkeztek az influenza tünetei, így december 19-e és 25-e között az egészségügyi intézetekben 12.979 beteget tartanak nyilván.

A 2016/2017-es idényben Szerbia területén első alkalommal követik az influenzavírus aktivitását, illetve területi megjelenését a lakosság körében. A jelentések szerint az influenza biztosan jelen van Belgrád város területén, Dél-Bácskában, Dél-Bánátban, Észak-Bácskában, Közép- és Észak-Bánátban, Szerémségben, a raškai, a pčinji, a jablanicai, a mačvai, a zlatibori, a dunaközi és a Morava menti körzetben.

A Pancsovai Közegészségügyi Intézet a múlt héten helyi jellegű járványt hirdetett Omoljica és Pancsova területén, és ezt tette a belgrádi, valamint a požarevaci közegészségügyi intézet is.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet négy halálesetet jelentett, amelyek kapcsolatba hozhatók az influenza jelenlétével, minden esetben krónikus betegekről van szó, akik nem vették fel a védőoltást.

Eddig kétfajta influenzavírust észleltek a szakemberek, az A (H3) és a B típusút. Ezek közül leggyakrabban az A típusú jelentkezik.

Dr. Mioljub Ristićtől, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet betegségmegelőző és ellenőrző központjának járványügyi szakemberétől megtudtuk, hogy folyamatosan követik a betegség jelenlétét, de a már most rendelkezésre álló adatok alapján Vajdaság területén a legtöbb körzetben bizonyíthatóan jelen van az influenza a lakosság körében. Ezért csökkentették a látogatási idő hosszát és a betegfelvételt a kórházakban. Újvidéken az Egyetemi Klinikán pedig elhalasztották a gyakorlatokat.

ÓVINTÉZKEDÉSEK, AMÍG NEM CSÖKKEN A JÁRVÁNY

– Az influenzavírus terjedésének megfékezését és felszámolását szolgáló intézkedések addig maradnak érvényben, amíg a járványhelyzet nem lesz kedvezőbb, vagyis amíg nem csökken a betegek száma, amíg az influenzavírus intenzitása a járványügyi határ alá nem esik, illetve amíg a betegek aránya nem csökken a betegségre tesztelt betegek 30 százaléka alá. Az elmúlt hetekben ez az arány 69 százalék volt – emelte ki dr. Ristić.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az influenza jelenlétének természetes időszakában vagyunk. Az eddigi adatok szerint a betegek többségénél az influenza megszokott tünetei jelentkeznek, a gyerekeknél is, akik azonban 3-4 nap alatt, komplikációk nélkül átvészelik a betegséget.

– Jelenleg az iskolások és az egyetemi hallgatók is szüneten vannak. Csak azért, hogy fékezzük az influenzavírus járványszerű terjedését, az iskolaszünet meghosszabbítására nincs szakmai indokoltság – hangsúlyozta dr. Mioljub Ristić.

HOSSZABB TÉLI SZÜNET KÖZÉP-SZERBIÁBAN

Mivel az iskolás gyerekek körében egyre gyakrabban jelentkeznek az influenzára jellemző tüntetek (a Batut Intézet adatai szerint 12 ezer 14 éven alulinál jelentkeztek a tünetek), tegnap az egészségügyi és az oktatási minisztérium döntése alapján a közép-szerbiai diákok január 9-e helyett 11-én, szerdán ülhetnek az iskolapadba. Mladen Šarčević oktatási miniszter rendelete alapján a minisztérium két nappal meghosszabbította a téli szünetet.

Mint elmondta, az oktatási és az egészségügyi minisztérium naponta kapcsolatban van, a következő helyzetjelentésre január 9-én lehet számítani, és annak megfelelően hoznak majd döntést. Jelenleg csak két nappal hosszabbítják meg a téli szünetet, a miniszter szavai szerint ugyanis nehéz lesz később bepótolni az elmulasztott tanórákat. Amíg Szerbiában a diákok két részletben töltik a téli szünetet (az első részt az ünnepek alatt használták ki, a másodikat pedig január 27-én folytatják), Vajdaság területén ez a miniszteri döntés nem befolyásolja az iskolai kalendáriumot, így a vajdasági diákok január 16-ig évezhetik a téli szünetet.

A szakemberek javaslata szerint az immunrendszer folyamatos erősítése mellett az influenzavírus terjedését úgy tudjuk elkerülni, ha elkerüljük a beteg emberekkel való közeli kontaktust, rendszeresen kezet mosunk, piszkos kézzel nem dörzsöljük a szemünket, az orrunkat és a szánkat, illetve fenntartjuk a légzőszerveink higiéniai előírásait (köhögés és tüsszentés esetén a szánk elé zsebkendőt teszünk, amit használat után eldobunk, kezünket pedig meleg vízzel és szappannal mossuk meg), gyakran szellőztetünk, és kerüljük a tömeget.

Nyitókép: A megszigorított intézkedések a betegség terjedésének megfékezését, illetve a kórházakban lábadozó betegek védelmét szolgálják (Ótos András felvétele/Archív)