2024. április 19., péntek

Január a Művelődési Házban

A topolyai Művelődési Ház az új év első hónapjában is számos programot kínál, amelyben minden korosztály tagjai megtalálhatják a hozzájuk illő műsort.

A sort a helybeli Cantus Firmus Kamarakórus újévi hangversenye nyitja, csütörtökön, január 5-én a Santa Maria della Salute című szerb filmet tekinthetik meg az érdeklődők. A Laza Kostić szerb költő élete és munkássága által inspirált alkotás vetítésére 18 órai és 20.30-as kezdettel kerül sor a moziteremben. Belépődíj 250 dinár.

Január tizenhetedikén, kedden a zentai Miroslav Antić Kamaraszínház vendégszerepel városunkban. A Dore Delbjanko műve alapján készült Epitaf című szerb nyelvű előadás 20 órakor kezdődik. Belépő 100 dinár.

Ezt követően január 21-én, szombaton a Művelődési Ház kiállítótermében kézműves játszóházat rendeznek 5–11 éves gyermekek részére. A foglalkozásra, amelyet Sinkovics Budai Margit vezet, 15.30 és 17.30 között kerül sor. Jelentkezni személyesen a Művelődési Ház titkárságán, a 024/713-515-ös telefonszámon, valamint a kultura@stcable.net e-mail-címen lehet január 19-én 14 óráig. A részvételi díj 150 dinár.

Vasárnap, január 22-én 18 órai kezdettel Szintén zenész címmel Gábor Zoltán szólóénekes dalestjére kerül sor a moziteremben. A Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett programban közreműködik Gajdos Béla zongorista. Az előadásban válogatás hangzik el az 1930-as és 1960-as évek közötti magyar szerzők dalaiból és sanzonjaiból. Belépés díjtalan.

Szent Szávát az ortodox hagyomány az iskolák védőszentjeként tiszteli. Ünnepnapja, január 27-e alkalmából a Művelődési Házban is több programra kerül sor. Először január 26-án, csütörtökön 10.30-as kezdettel a Nikola Tesla Általános Iskola által szervezett előadást tekinthetik meg az érdeklődők a moziteremben, majd 27-én 7.30-tól a Mezőgazdasági Középiskola, 9-től és 15.30-tól újra a Nikola Tesla iskola, míg 17 órától a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola műsorára kerül sor.

Január 28-án, szombaton 19 órától a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház vendégjátékát kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A Fehér Szarvas című történelmi drámát Andrási Attila rendezte. Az előadásban a főszereplő, Karakán László, egy dicső kor utolsó fehér szarvasainak egyike, a Katonai Mária Terézia Rend kitüntetett tisztje megpróbáltatásain keresztül valós képet kapunk az 1920-as évek elejének magyar viszonyairól, és példát bátorságból, hitből, emberségből, hazaszeretetből és szerelemből. Belépődíj 100 dinár.