2024. március 28., csütörtök

Elhunyt Georges Pretre, a világ egyik legjelentősebb karmestere

Elhunyt Georges Pretre francia karmester, a világ egyik legjelentősebb dirigense - jelentette be a Bécsi Zenebarátok Társasága, a Wiener Musikverein.

Az osztrák főváros zenei életéhez szorosan kötődő legendás maestro 92 évesen, franciaországi otthonában halt meg szerda délután - közölte a Musikverein.
Georges Pretre 1924. augusztus 14-én született az észak-franciaországi Waziers-ban. Kezdetben dzsesszzongoristának és -trombitásnak tanult a párizsi konzervatóriumban, de időközben áttért a vezénylésre. 1946-ban, 22 évesen debütált a marseille-i operában, majd Lille-en, Casablancán és Toulouse-on át a párizsi Vígoperába (Opéra Comique) vezetett az útja.
A világ legjelentősebb zenekari vezetői közé tartozott, dolgozott szinte az összes rangos komolyzenei együttessel, és vezényelt a világ valamennyi jelentős operaházában.
A Bécsi Zenebarátok Társaságának tiszteletbeli tagjaként különösképpen kötődött Bécshez, egyebek közt a Bécsi Filharmonikusok első vendégkarmestere volt 1986 és 1991 között. A filharmonikusok világhírű újévi koncertjét két alkalommal dirigálta, 2008-ban és 2010-ben, mindezideig a legidősebb karmesterként.
Herbert von Karajan már 1962-ben meghívta a Bécsi Állami Operához, ahol összesen 36 alkalommal állt a pulpituson. A Musikverein hangversenytermében 177 alkalommal vezényelt.
Pályafutásának egyik fénypontjaként ő dirigálta a New York-i Metropolitan zenekarát az operaház 1966-os újramegnyitásakor.
Szinte élete végéig vezényelt, 2014-ben, 90 évesen combnyaktörés miatt volt kénytelen lemondani fellépéseit, tavaly februárban a milánói Scalában koncerttel ünnepelte debütálása 50. évfordulóját.