2024. április 19., péntek

Az Európai Parlament ismertette idei prioritásait

A migrációs- és menekültválság kezelése, a terrorizmus elleni küzdelem, az adócsalás visszaszorítása és az egységes digitális piac kiemelt helyen szerepelnek az Európai Parlament napirendjén 2017-ben - közölte az Európai Parlament (EP) sajtószolgálata szerdán.

A tájékoztatás szerint a migráció témakörében az uniós parlament várhatóan még 2017-ben szavaz a dublini szabályok reformjáról.

Az Európai Bizottság javaslata szerint egy úgynevezett szükséghelyzeti áthelyezési mechanizmus lépne életbe akkor, ha a menedékkérelmek száma kritikus mennyiség fölé emelkedik az unióban. A főszabály, amely szerint a menedékkérelmet abban az országban kell benyújtani, ahol a menedékkérő belépett az EU területére, továbbra is érvényben marad.

Az EP-képviselők úgy vélekednek, hogy egységes kritériumokat kell elfogadniuk a tagállamoknak a menedékkérelmek elbírálására és a menekültügyi eljárások lefolytatására. A képviselők várhatóan egyeztetnek arról is, hogyan lehet bevezetni a menedékkérők kötelező elosztásának rendszerét a tagállamok között.

A tervek szerint az uniós parlament vizsgálóbizottsága még 2017 tavaszán szavaz az adóelkerülésről szóló jelentéséről. A vizsgálóbizottságot az európai vállalatokat és magánszemélyeket is érintő Panama-iratok botránya után hozta létre az EP, hogy megvizsgálja, helyesen jártak-e el a tagországok és az Európai Bizottság az adóelkerülésről és pénzmosásról szóló szabályok betartatása során.

Az EP plenáris ülésén várhatóan még az első félévben szavaz arról az új, terrorizmus elleni irányelvről, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki az uniós bizottság.

Az irányelvtervezethez fűzött parlamenti javaslatok egyik kulcspontja, hogy a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket is büntethetővé tennék az egész unióban. Ilyennek számít például a kiképzés akár személyesen, akár az interneten keresztül, a toborzás vagy a pénzgyűjtés a terrorizmus minden fajtájának céljaira.

Az egységes digitális piac kialakítása érdekében az EP-képviselők az év folyamán kiemelten foglalkoznak az úgynevezett geo-blocking problémájával és az online tartalmak szerzői jogi kérdéseivel is.

A geo-blocking az a gyakorlat, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online vásárlását. Számos cég ugyanis gyakran indoklás nélkül gátolja árucikkeinek interneten keresztül történő vásárlását egy másik országból érkező igény esetén, és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.

A parlament emellett azokon a szabályokon is dolgozik majd, amelyeknek eredményeként egy másik uniós országból is elérhetővé válnak olyan online tartalmak, amelyekre egy harmadik országban fizettek elő.

A tájékoztatás szerint az EP-képviselők ezek mellett az Európai Unió tiszta energiára irányuló terveivel is foglalkoznak, hogy Európa megtartsa vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ennek érdekében az uniós parlament megvitatja a Tiszta energia minden európainak című bizottsági intézkedéscsomagot, amely számos jogszabályjavaslatot tartalmaz az energiapiacra, az energiahatékonyságra, a megújuló energiára, a környezetbarát tervezésre és az energiaunióra vonatkozóan - közölte tájékoztatásában az Európai Parlament.