2024. április 24., szerda

A minimálbér emelésére van szükség

Az Önálló Szakszervezet szerint nyugodt évet tudhatunk magunk mögött

Milan Popović, a Szabadkai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke Szilveszter előtt megtartott évértékelőjében elmondta, 2016-ban nem sok sajtótájékoztatót tartottak, mivel nem történtek a dolgozókat érintő jelentős események a vállalatokban, másrészt az Agrokombinat csődeljárásának kapcsán tett nyilatkozataik miatt beperelték őket és nem jelenhettek meg bizonyos médiaházakban.

– Az év elején csupán az Agroseme Panonija kapcsán merültek fel problémák, melyek a csődeljárás megkezdésével rendeződtek, s ebben mi is segítettünk, illetve volt néhány problémás esetünk bizonyos vállalatokhoz kötődően, azonban nagy általánosságban elmondható, hogy a munkaadók rendszeresen fizették a dolgozók utáni adókat, járulékokat és folyósították a béreket. Reméljük, ez a része a jövőben is így marad, és a dolgozók egyéb jogainak érvényesítésén dolgozhatunk. A közvállalatokban és közintézményekben leépítésekre került sor és a megmaradt dolgozók a Temetkezési Közvállalaton kívül aláírták a kollektív szerződést – számolt be a 2016-os év szakszervezethez kötődő eseményeiről az elnök.

Elmondta, remélik, a 2016-os évre alapozva 2017-ben munkájuk főleg a bérek emelésére vonatkozik majd, illetve tudatosítani tudják a dolgozókban és a munkaadókban is a tényt, hogy egymástól függnek. Mint kiemelte, a munkaadóknak meg kell érteniük, hogy ha nem fizetnek eleget, nem lesz aki dolgozzon nekik, s nem csak a bérezés nagysága, hanem annak rendszeres folyósítása, valamint az adók és járulékok rendszeres fizetése is ide tartozik.

– Az órabért ugyan 2016-ban 9 dinárral megemelték, ez azonban kis emelés és a 23 ezer dináros minimálbér messze nem elég ahhoz, hogy az ember megéljen belőle. Egy négytagú családban a két kenyérkeresőnek legalább 36-36 ezer dináros fizetéssel kellene rendelkeznie ahhoz, hogy a minimális egzisztenciát megteremtsék. Tisztában vagyunk azzal, hogy egyszerre ekkora emelésre nem kerülhet sor, azonban ha bizonyos előírásokat megváltoztatnának, melynek keretében csökkentenék az adók és járulékok összegét, akkor lehetőség lenne a minimálbér megemelésére is. A kormányfő ígérete szerint 2017-ben az átlagbér 400 euró lesz, ami azt érezteti, hogy ezen a téren javulást érünk el, de továbbra is azok lesznek a legnehezebb helyzetben, akik minimálbért keresnek.

Milan Popović hangsúlyozta, ők mindenképpen kezdeményezni fogják a minimálbérek emelését, mert ha ez nem történik meg, a város és az ország munkaerő nélkül marad, és akkor befektetők sem jönnek, mert nem lesz, aki dolgozzon nekik. Az elvándorlás miatt már most érezhető a szakképzett munkaerő hiánya, de lassan már képzetlen munkaerő sem marad, figyelmeztetett az elnök.