2024. április 16., kedd

Hajsza az isztambuli „terror-Télapó” után

Vérfürdővel kezdődött az év a török nagyvárosban, ahol álcázott merénylő gyilkolt

Nagy erőkkel keresi a török rendőrség azt az állítólag Télapónak álcázott merénylőt, aki szilveszterkor vérfürdőt rendezett Isztambul egyik előkelő szórakozóhelyén, a Boszporusz európai partján található Reina klubban. Már a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt; az épületben pedig gépfegyverrel nyitott tüzet az újévet ünneplőkre.

A rajtütésben, amelyért az Iszlám Állam (IÁ) vállalta a felelősséget, 39 embert megölt, sok vendéget megsebesített. A mentők 69 sérültet szállítottak kórházba.

A 27 külföldi halálos áldozat többsége észak-afrikai és közel-keleti, szerb vagy magyar állampolgár valószínűleg nincs közöttük.

A 700 vendég többsége megmenekült. Néhányan úgy, hogy a tengerbe ugrottak.

A merénylet után Recep Tayyip Erdoğan államfő a terror elleni harc folytatását ígérte.

A Reina klub népszerű a helyiek és a külföldiek körében; „a multikulturális Törökország” szimbólumának számít.

A mészárlást elkövető magányos tettesnek sikerült elmenekülnie, jóllehet a városban korábban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Állítólag már Isztambult is elhagyta. Binali Yıldırım kormányfő cáfolta, hogy a támadó Télapó-jelmezbe bújt, Süleyman Soylu belügyminiszter pedig kifejezte reményét, hogy hamarosan elfogják. Eddig azonban csak olyan gyanúsítottak kerültek rendőrkézre, akikről feltételezik, hogy közük lehetett a támadáshoz.

Ankarában ugyanakkor sikerült megakadályozni több merényletet is. Az óév utolsó napján letartóztatták az IÁ terrorszervezet 8 tagját, akik szilveszter éjszakáján akartak gyilkolni a fővárosban.