Alappillér a zentai csata

Tízéves a zentai idegenforgalmi szervezet

Homolya Horváth Ágnes

2017. január 1., 10:10 >> 2017. január 2., 11:21

Kommentek száma 1  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

2006 őszén a zentai községi képviselő-testület határozata alapján megalakították Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetét.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az intézmény ez alatt a tíz év alatt az önkormányzat támogatásával szerves részévé vált a város életének, tevékenysége sokrétű, eredményes és látványos. Ma már természetes, hogy van egy Zentai Csata Emlékkilátónk a toronyban, vagy hogy betérhetünk informálódni a turisztikai irodába, hogy Karácsonyi Kavalkád meg Tiszavirág Fesztivál csalogat bennünket az év különböző időszakaiban, de hol voltak ezek tíz évvel ezelőtt, ezeket meg kellett álmodni, meg kellett teremteni.

Laskovity Kornél, a szervezet vezetője az évforduló kapcsán elmondta, hogy szép eredményeket értek el a turizmus építése terén, ugyanakkor rengeteg tennivaló vár még rájuk:

– A kezdetekkor az volt a legfontosabb, hogy definiáljuk, mik lehetnek Zenta turizmusának kitörési pontjai, hogy megfelelő kapcsolatot alakítsunk ki a város gazdasági szereplőivel, és hogy legyen egy turistaközpontunk, egy irodánk, ahol információkkal szolgálhatunk. Miután megfogalmaztuk, hogy a fő kitörési pont, a fő turistacsalogató a zentai csata lehet, főleg erre fektettük a hangsúlyt, így 2010-re a városháza tornyában el is készült a történelmi eseménynek szentelt emlékkilátónk. Ez a legjobb döntésnek bizonyult, hiszen egyedülálló a környéken, ezért látogatója is bőven van. A kezdeti években arra is nagy hangsúlyt kellett fektetnünk, hogy Zentát úgymond felrajzoljuk a turisztikai térképre, piaci pozicionálás kellett. Ennek érdekében rengeteg idegenforgalmi kiállításon, vásáron megfordultunk, és megfordulunk ma is, hogy népszerűsítsük a városunkat. Főleg a szerbiai, a magyarországi, a szlovákiai meg a szlovéniai kiállításokon veszünk részt, ugyanis ezekből az országokból számítunk elsősorban turistákra. Ahhoz, hogy ezeken a vásárokon kínálattal szolgáljunk, hogy valamivel ide tudjuk csalogatni az utazni vágyókat, az események időpontjait előre fixálni kellett, továbbá a szálláshelyek számát is meg kellett növelni. Ezen a téren jelentős előrelépések történtek, de még mindig nincs elegendő megfelelő szállás. Az idegenforgalmi szervezet az utóbbi öt évben a város rendezvénykínálatában is megtalálta a helyét, hiszen létrehoztuk a Karácsonyi Kavalkádot, a Tiszavirág Fesztivált és az I love Zentát. Mindhárom tematikus rendezvény, mindnek előre tudjuk az idejét, ezért ezek turistacsalogatóként is szolgálnak. Fontosnak tartom, hogy egy korszerű honlapot is működtetünk, amelyen rengeteg hasznos információ található a látnivalókkal, a rendezvényekkel, a szálláshelyekkel kapcsolatban. Márkanév kialakításával is foglalkozunk, így vállalkozókkal együttműködve megszületett a Zentai Csata bor, a csatához kötődő marcipán, a Zentai Csata csokoládé, ugyanakkor ajándék- és emléktárgyakat is árulunk, és azokra is egyre nagyobb a kereslet. Az önkormányzattal együtt turisztikai jellegű projektekben gondolkodunk, és ezt sikeres pályázatok is kísérik, ilyen volt 2013-ban és 2016-ban az Europe for Citizens projekt is, amely testvérvárosi találkozókat jelentett. Konkrét tények, hogy egyre több diákkirándulás célpontja a városunk, turisztikai irodák kínálatában szerepelünk, és ennek köszönhetően az itt töltött vendégéjszakák száma is látványosan megnövekedett.

Kosiczky András, Zenta község idegenforgalommal megbízott tanácstagja elmondta, hogy az idegenforgalmi szervezet nagyon jó partner a turizmus építésében, és ők a turizmusra mint gazdasági ágazatra tekintenek:

– Adatokkal igazolhatjuk, hogy az öt évvel ezelőtti vendégéjszakák száma mára megsokszorozódott, ez óriási eredmény, amely mögött rengeteg munka áll. Nagyon sok tennivalónk van még a zentai csata ügyében, ugyanis az egy kimeríthetetlen téma. A tavaszra például az emlékkilátó tartalmi bővítését tervezzük zentai csata korabeli tárgyakkal, ugyanakkor voltak már próbálkozásaink olyan irányban is, hogy felelevenítsük és eljátsszuk a zentai csatát. Ez ugyan még nem sikerült, de nem mondtunk le róla. Jó hír, hogy készül a község idegenforgalmi fejlesztési stratégiája, továbbá, hogy január folyamán négy turisztikai érdekeltségű IPA-pályázatot is át fogunk adni. Az idegenforgalmi szervezettel komoly marketingmunkát végzünk, ugyanakkor imázsépítéssel is foglalkozunk, hogy még vonzóbbá tegyük városunkat a befektetők számára. Vitathatatlan, hogy turizmusunk alappillére a zentai csata, ugyanakkor a kulturális turizmus terén azzal az adottsággal is élnünk kellene végre, hogy városunkban született Stevan Sremac és Jovan Đorđević. A jövőben erre is hangsúlyt szeretnénk fektetni.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:
Mihalj Alfeldi
2017. 01. 02., 17:43
Boldog új évet
Lehet, hogy helyszűke miatt kimaradt néhány fontos tény is, ám illő lett volna megemlíteni AZOKAT is akik nem csak megálmodták de meg is valósították a Zentai Csata Emlékkilátót, és milyen akadályokkal szembesültek az akkori lokális vezetők részéről, akik többet húzták hátra a projekt szekerét mint előre tolták volna ... és akik befejezte után mind azon ügyködtek, hogyan lehetne kisajátítsa még az alap ötleteket is.
Ám jó megállapítani, hogy (csak) most VÉGRE oly büszkén beszélnek egyesek róla, mintha még ők is a sajátjukat is beleadták volna ....

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2017     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap