2023. április 2., vasárnap

Isztambulban sokan meghaltak egy szilveszteri terrortámadásban

Isztambulban legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek egy neves szórakozóhely ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban

Isztambulban legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek egy neves szórakozóhely ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban - közölte vasárnap a török belügyminiszter. Huszonegy áldozatot sikerült vasárnap délig azonosítani, közöttük 15 külföldi van. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A támadás célpontja egy híres mulató, az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klub volt. A télapónak álcázott merénylő éjfél után negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV televíziós csatorna. Az NTV-nek egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy a lövöldözés 10-15 percig tartott és az elkövető körülbelül 50-60 lövést adott le.

A belügyminiszter elmondta, 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után - közölte Süleyman Soylu, aki reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni az elkövetőt.

A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg. Sorsuk egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta. A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Kilétük ismeretlen, eddig senki sem vállalta magára a vérengzést. Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó "messzehordó" fegyvert használt, amellyel "brutálisan és vadul" tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott.

"Nem láttam, ki lövöldözött, de hallottam a puskalövéseket, és láttam menekülni az embereket. A rendőrség gyorsan megjelent" - írta Twitter-oldalán Sefa Boydas török labdarúgó.

Mehmet Kocarslan, a klub tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz napban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután az amerikai felderítő szolgálatok egy lehetséges támadás veszélyére figyelmeztettek. Isztambulban a szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket.

A támadás célpontja egy híres mulató, az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klub volt (Fotó: Beta/AP)

A támadás célpontja egy híres mulató, az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klub volt (Fotó: Beta/AP)

Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának - hangsúlyozta a török elnök a merénylet után.

Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: "nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni".

"A hasonló támadások célja, hogy a polgári személyek elleni gyűlöletes támadásokkal destabilizálják és káoszba döntsék az országot, demoralizálják népünket. A nemzetnek meg kell őriznie a hidegvérét, szorosabban össze kell fognunk, és soha nem adhatunk teret az efféle piszkos játszmáknak" - fogalmazott az elnök.

Együttérzését fejezte ki az elhunytak családtagjainak és mielőbbi gyógyulást kívánt az isztambuli terrorcselekmény sérültjeinek Orbán Viktor miniszterelnök Binali Yildirim török kormányfőnek írt levelében - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

"Magyarországon nagyra értékeljük, hogy Törökország és a török emberek aktív szerepet vállalnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Ez az embertelen támadás megerősíti kormányom elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés és Törökország erőfeszítéseinek támogatása mellett" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel. Az isztambuli főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban van a török hatóságokkal.

Részvétét fejezte ki a merénylet miatt Barack Obama amerikai elnök, és felszólította munkatársait, nyújtsanak segítséget a török hatóságoknak - közölte a Fehér Ház. Vlagyimir Putyin orosz államfő is részvétét nyilvánította Erdogannak. "Nehéz elképzelni annál cinikusabb bűncselekményt, mint békés emberek meggyilkolása az újévi ünnepen. A terroristáktól azonban teljesen idegenek az emberi erkölcs fogalmai. Közös feladatunk, hogy határozottan visszaverjük a terrorista agressziót" - hangsúlyozta az orosz elnök a Kreml sajtószolgálata által ismertetett részvéttáviratában.

Francois Hollande francia elnök szolidaritását fejezte ki a török néppel a támadás után. Az Élysée-palota által kiadott közlemény szerint Hollande hangsúlyozta, hogy feltétlenül folytatni kell a terrorizmus elleni közös fellépést.

Határozottan elítélte az isztambuli terrorcselekményt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Dalia Grybauskaite litván elnök, Angela Merkel német kancellár, Benjamin Netanjahu izraeli, Stefan Lofven svéd és Erna Solberg norvég kormányfő, Frank-Walter Steinmeier német és Angelino Alfano olasz külügyminiszter, valamint a kazah külügyminisztérium is.

Törökország legnépesebb városában 2016-ban számos merényletet követtek el, a legutóbbit december 10-én, amikor kurd fegyveresek két pokolgépet robbantottak fel egy labdarúgó-stadion előtt. Akkor 44 ember halt meg és több mint 150-en sebesültek meg.