2024. április 20., szombat
TENISZ

Izgalmakban nem lesz hiány

Vége a teniszbarátok sokmilliós tábora több mint egy hónapos böjtjének, hisz a brisbane-i női torna selejtezőjével tegnap hivatalosan is megkezdődött az új idény, amely rendkívül izgalmasnak és tartalmasnak ígérkezik, hacsak a jóslatokban, más szakértőkkel egyetemben, nem fogtunk mellé. A bevezetés elsősorban a férfimezőnyre vonatkozik, hisz rég nem találkozhattunk a nyitány előtt annyi kérdőjellel, mint ezúttal.

Az elkövetkező hónapokban választ kaphatunk arra, hogy a novemberben újdonsült világelsővé lett skót Andy Murray ugyanolyan magas szinten folytatja-e, mint ahogyan az előző évadot zárta, arra is, hogy az általa leváltott Novak Đoković visszaszerezheti-e a trónt, hogy mire lesz képes a két volt világelső és a tavaly nagyrészt sérüléssel bajlódó Roger Federer és Rafael Nadal, valamint arra is, hogy a mostani másodhegedűsök, Stan Wawrinka, Kej Nisikori, Marin Čilić és Miloš Raonić, vagy pedig a fiatalabbak, Dominic Thiem, Alexander Zverev, Lucas Pouille, esetleg egészen mások lesznek azok, akik végérvényesen felborítják a jelenlegi értékrendet – ha erre egyáltalán sor kerül.

Az új idény arról is szól, hogy a férfitenisz élmezőnye sose volt idősebb. A 30-at már meghaladt Federer, Nadal, Wawrinka, Berdych, Ferrer, Tsonga, Gasquet stb. után a mostani két éllovas, Murray és Đoković is májusban már a 30. születésnapját ünnepli, ami magában véve is egyre valószínűbbé teszi a korosztályváltást. Izgalmat rejteget az a lehetőség is, hogy az Australian Openen Federer és Nadal már a nyolcaddöntőben összekerülhetne Murray-vel és Đokovićtyal.

Annyi biztos, hogy az esztendő első felében, különösen, ha Murray-t elkerülik a sérülések, senkinek sem lesz esélye arra, hogy a skótot letaszítsa az első helyről, Đokovićnak is az év második felében csak abban az esetben adódhat alkalma, ha az első félévben nem rontja tovább a mérlegét.

A nőknél kevesebb a nehezen megválaszolható kérdés. Nagyobbára annyi a talán, hogy a 35 éves Serena Williams képes lehet-e még egy nagy visszatérésre. Ha nem, a jelenleg első német Angelique Kerbernek akkor sem lesz könnyű dolga, hisz e mezőnyben a fiatalok gyorsabban hódítanak, emellett az is érdekes, hogy Marija Sarapova a büntetése letöltése után tavaszra milyen formában kezdi meg a versenyzést.

Szerbiában elsősorban Novak Đokovićhoz fűződnek a nagy remények, de ez lehetne az újabb nevek, például Györe László, Miomir Kecmanović, Ivana Jorović, Nina Stojanović és Olga Danilović berobbanásának esztendeje is. Magyar részről Fucsovics Márton, Babos Tímea és Gálfi Dalma vihetné legtöbbre, a többiektől a jelen pillanatban reálisan nézve még nem várhatunk csodákat.

Az idény első hetén hat tornát rendeznek. A férfiak Dohában – ahol Đoković védi a serleget –, Brisbane-ben és Chennaiban, a nők Brisbane-ben, Aucklandben és Sencsenben játszanak. A brisbane-i selejtezőben nincs szerbiai, Dohában még nem sorsoltak, de ott Tipsarević, Fucsovics és Tepavac is érdekelt lehet. A brisbane-i női tornán Aleksandra Krunić aratta az új idény első győzelmét a francia Oceane Dodin ellen, és a következő körben az ausztrál Lizette Cabrerával találkozik. A sencseni selejtező rajtján Nina Stojanović első ellenfele a román Maria Patricia Tig, míg Aucklandben Gálfi Dalma az orosz Anna Blinkovával kezd.

Számunkra érdekes adat az is, hogy az előző idény utolsó profi meccsét szombaton a magyar Udvardy Panna vívja a rabati ITF-torna döntőjében, amivel szavatolt számára a hely a 700 legjobb között.