2024. április 16., kedd

Törölték a védővámot a tej- és hústermékekre

A köztársasági kormány döntése értelmében 2017. január 1-jétől nem kell külön illetéket fizetni az Európai Unióból behozott élő sertésre, a sertés- és marhahúsra, az élő halra, a tejre és bizonyos tejtermékekre, a cukorra és a szárított dohányra.

A Hivatalos Közlönyben december 30-án megjelent határozat szerint az élő sertésnek az uniós országokból való behozatala esetében a külön illeték alóli felmentés 2017. december 31-éig érvényes.

A szerbiai kormány 2015 júniusában vezetett be literenkénti 10–20 dináros behozatali védővámot a tejre, valamint 10–30 dináros védővámot az egyes tejtermékekre, hogy megvédje a hazai termelést. Abban az időszakban az európai piacon e termékek ára történelmi mélyponton volt. 2015. december 30-án először hosszabbították meg ennek az intézkedésnek a hatályát. Az Európai Unió arra kérte Szerbiát, hogy szüntesse meg ezeket a védőintézkedéseket, mert értékelése szerint ellentétesek a Stabilizációs és Társulási Megállapodással.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter röviddel az óév vége előtt úgy értékelte, hogy létrejöttek a feltételek a védővámok megszüntetésére, mert jelentősen javult a helyzet a tejpiacon.

A Mezőgazdasági Termelők Társulása december elején azt kérte, hogy ne töröljék el a védővámokat mindaddig, amíg meg nem hozzák a tejről szóló törvényt. Erre a jogszabályra a tömörülés szerint nagy szükség van ahhoz, hogy a termelők tervezni tudjanak, és hogy megvédjék őket a tejgyárak zsarolásától.