2024. április 24., szerda

Induljon gördülékenyen az új év!

Ne feledkezzünk meg egyes dolgokról, ha az ünnepek alatt gépkocsival közlekedünk – Ne igyunk, ha vezetünk, s ne hagyjuk üresen a csomagteret sem! – Sok lesz az ellenőrzés, feltehetőleg a ren

Ki vezeti a kocsit? – hangzik el gyakran a kérdés baráti társaságokban, amikor valamelyik leendő szórakozást, utat tervezik. Valakinek vállalnia kell, hogy lemond a szeszes ital fogyasztásáról, ha gépkocsival terveznek menni a szórakozóhelyre. A kérdés most, szilveszter estéje előtt, bizonyára időszerűbb, mint valaha. Nem fér hozzá semmi kétség, hogy azok a társaságok a legszerencsésebbek, amelyeknek eleve van egy-két olyan tagjuk, akik azt vallják, hogy az alkoholfogyasztás nem előfeltétele a jókedvnek. Nehezebb rendezni a problémát ott, ahol ilyen tag nincs, s mindenki ital mellett szeretné elengedni magát. Kompromisszumos megoldás lehetőségét adja, ha a társaság tagjai mindig együtt szórakoznak, s nyomon lehet követni, mikor ki „áldozta fel magát”, ki van éppen sorban. A közlekedés nem játék, megszámolni sem lehet, hány közúti baleset történik egy évben. Az odafigyelés terén „lazítani” tehát még újévkor sem szabad. Fehér László közlekedési mérnököt kérdeztük arról, milyen tanácsokat érdemes megfogadniuk a sofőröknek szilveszterezéskor, hogyan induljunk útnak, mire ügyeljünk az óév végén, az újév beköszöntésekor, ha arra kényszerülünk, hogy bekapcsolódjunk a gépjármű-forgalomba.

Hogyan oldható meg az örökös kérdés: ki vezessen?

– Az van könnyebb helyzetben, aki városban él és helyben szórakozik. Meg tudja oldani, hogy ne használja a gépkocsit, elmegy és visszajön taxival. Nálunk az a „divat”, hogy négyen utazunk egy gépkocsiban, s az egyik hölgy szokta vállalni, hogy nem fogyaszt alkoholt, hazahoz bennünket. Tényleg nem ajánlom, hogy igyon, aki kormánykerék mögé ül, nem csupán a büntetések miatt. Mint tudjuk, a figyelem egy átmulatott éjszaka után egyébként is csökkenhet, hát még akkor, ha szeszes italt is fogyasztott az illető. Ne azzal indítsuk már az új esztendőt, hogy balesetet okozunk! Kárt okozhatunk másnak és magunknak is.

Jellemző-e az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy több a baleset az új év első éjszakáján?

– Az utóbbi évekre visszagondolva szerencsére nem számolhatok be ilyen tapasztalatról. Ennek, természetesen, több oka is van. Az egyik, hogy eleve igyekeznek jobban odafigyelni ilyenkor az emberek, a másik meg, hogy a rendőrök is szigorúbbak, és több a közúti ellenőrzés is.

A közlekedés nem játék, „lazítani” még szilveszterkor sem szabad (Ótos András felvétele)

A közlekedés nem játék, „lazítani” még szilveszterkor sem szabad (Ótos András felvétele)

Ezek szerint most is számolhatunk azzal, hogy több lesz a rendőr az utak mentén?

– Minden bizonnyal. A szerencsétlenségek elkerülése érdekében bevett gyakorlatnak számít gyakoribb ellenőrzéseket tartani olyankor, amikor köztudott, hogy többen mennek szórakozni és ezzel egyidejűleg magasabb az esetleges kihágások kockázata is. Mindig így szokott ez lenni, nem hinném, hogy most más helyzet állna elő. Az egyedüli kivételt az jelentheti, ha esetleg valami óriási hófúvások lennének, mivel olyankor a hatóság sem szeret sok időt tölteni, hóemberként fagyoskodva odakint. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy az idén az időjárás viszonylag kegyes lesz a közúti kontroll végrehajtóihoz, feltehetőleg az elsők között fognak nekünk boldog új évet kívánni.

Mi lesz azokkal, akik nem tudnak ellenállni a kísértésnek, fogyasztanak szeszes italt, és elkapják őket?

– Ilyen esetben minden attól függ, hogy mennyi szeszes italt fogyasztott az illető, mekkora mennyiséget állapítanak meg nála. Nem nagyon szeretném végigcsinálni, ami rá vár. Ha magasabb értéket mutat ki a műszer, akkor kizárják a forgalomból a gépjárművet, a sofőrt meg elviszik vérvételre, hogy megerősítsék az elsődleges kimutatás eredményeit. Másfél ezrelék felett már egészen nagy a macera, hiszen a meggondolatlan sofőrt bent fogják, és következik a józanítás. De a történetnek csak az egyik részét képezik e kellemetlenségek… A büntetéseket is drákói szigor jellemzi, az előző kihágásoktól függően „megszabadítanak” bennünket az engedélytől több hónapra, emellett magas bírságot rónak ki. Nem ajánlanám senkinek, hogy kísérletezzen.

Az előbb egy mondatban már említette a hófúvásokat, télen valóban nem zárható sohasem ki annak a lehetősége, hogy egy csapásra megváltozzanak az útviszonyok az időjárás alakulásának függvényében. Sokan nem is gondolják végig indulás előtt, hogy akár már odafelé minden megváltozhat, nemhogy a visszaúton. Talán nem árt felhívni az autósok figyelmét néhány olyan apróságra, amely hatalmas előnyt jelenthet egy-egy ilyen helyzetben. Mit vigyünk magunkkal, mire figyeljünk oda elővigyázatossági okokból?

– Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni: ilyenkor teletöltött tartállyal induljunk útnak. Vigyünk magunkkal vastag kabátot, téli ruházatot. Legyen nálunk vontatókötél is, hogy segíteni tudjanak rajtunk, vagy mi másokon lecsúszás esetén. A téli felszerelésről sem feledkezzünk meg! Sokan, meglehet, túlzásnak vélik, de nem árt, ha a viselt újévi cipő mellett van a csomagtartóban egy meleg csizma, téli bakancs is, amiben a hóban is járkálhatunk. Tartalékban nem árt, ha van vizünk, teánk, csokoládénk, valami kevés élelmiszerünk is. Jól jöhet, amíg a segítségre várunk egy adott esetben. A legfontosabb azonban talán a már említett teletöltött üzemanyagtartály, amely lehetővé teszi számunkra azt, hogy több órás várakozás esetén is fűteni tudjunk a kocsiban.

Még újévi hófúvások esetében sem ajánlja, hogy pálinkával melegítsük magunkat.

– Ez nem ajánlatos, főleg annak nem, aki vezetni akar, ha megérnek a feltételek a továbbhaladásra. Amikor végre hazaértünk, már ezt a módszert is nyugodtan lehet alkalmazni, ünnepek vannak, így adott az alkalom e „fűtési technikához” is.