2024. április 19., péntek
FEKETETÓ

Lebontják a volt szövetkezet épületét

A szomszéd házban keletkezett károkat kijavítják – A sarokház helyét parkosítják

Feketetón egy mokrini vállalkozó munkásai javában bontják a falu központjában a JNH utca 39-es szám alatt évtizedek óta elhanyagolt állapotban lévő egykori földműves-szövetkezet épületét.

Révész Imre alig várja már, hogy rendbe hozzák a házát (Gergely Árpád felvétele)

Révész Imre alig várja már, hogy rendbe hozzák a házát (Gergely Árpád felvétele)

A munkások a tetőt már leszedték, az ablakokat és ajtókat kivették, és már a falak vannak soron. Az 1989 óta gazdátlanul álló egykori nagy sarokház a beázások nyomán életveszélyessé vált. Január végén majdnem tragédia történt, amikor a volt szövetkezeti épület tűzfala rádőlt a szomszédos házra, Révész Imre nyugdíjas házára, amelynek beszakította a tetejét, és kis híján a plafon is leszakadt. Az idős ember és fia egész évben kilincselt a csókai önkormányzatban, hogy tegyenek valamit a sérült tetővel, amely nagy darabon beszakadt, és több horogfa is eltörött.

Egy hónap múlva lesz egy éve, hogy beszakadt a tető, de az önkormányzat mindaddig nem lépett, amíg az új polgármester, Gyömbér Stana nem szerzett tudomást a Magyar Szóból arról, hogy milyen kár is érte a Révész családot. A polgármester azonnal intézkedett, az életveszélyessé nyilvánított épület lebontására szeptemberben pályázatot írtak ki. A bontás költségei elérik az egymillió dinárt, de állami tulajdonban lévő épületről lévén szó, a költségeket a Mezőgazdasági Minisztérium fedezi. A csókai önkormányzat közbeszerzési pályázaton választotta ki a mokrini magáncéget, amely az egykori szövetkezet romos épületét a falakkal együtt lebontja. A tetőszerkezetből kinyert gerendák és cserép felhasználásával helyreállítják a Révészék házában keletkezett károkat.

Amikor elkezdték bontani az egykor jól menő kocsmából kialakított szövetkezeti irodaépületet, Feketetón olyan hangokat lehetett hallani, hogy kár elpusztítani a „szép nagy” sarokházat, amikor azt közösségi célokra is fel lehetett volna használni. Volt is az épületben egy biliárdasztal, amelyet a helybeli fiatalok használtak. Kár, hogy előbb nem fogtak össze a feketetói polgárok, hogy még időben megmentsék a már közel három évtizede gazdátlanul álló épületet, amely mára lakhatatlanná, sőt életveszélyessé vált. A beázások miatt a falak megsüllyedtek, ezért is omlott le a tűzfal a szomszéd házára.

A szövetkezet épületének lebontásából visszamaradó épületanyagot a csókai önkormányzat licitáción próbálja meg értékesíteni. Az épület helyét tavaszra parkosítják, és a szövetkezet udvarával együtt egy nagyobb zöldövezetet alakítanak ki ezen a helyen.