2024. április 25., csütörtök

Mérgezésgyanús eset Topolyán

Az elpusztult egerészölyv természetvédelmi értéke 160 000 dinár

Topolyán, a szőlőskertek közelében, néhány méterre az artézi kúttól, egy kutyáját arra sétáltató férfi egy elpusztult egerészölyvre bukkant az elmúlt héten, majd attól hat-hét méterre felfedezett egy szétdarabolt házi ludat, amelyen – tollain, izomzatán, és csontjain is – gyanús, rózsaszínes foltokat látott. Ezek a foltok nagy valószínűséggel karbofurántól, közismertebb nevén a Furadan nevű, erősen mérgező növényvédő és csávázószertől származnak. Az illető értesítette az esetről az Arcus Környezetvédő Egyesületet.

Az áldozat ezúttal egy egerészölyv (Sihelnik József felvétele)

Az áldozat ezúttal egy egerészölyv (Sihelnik József felvétele)

Az egyesület két aktivistája, miután szemrevételezte a tetemeket, értesítette a helyi környezetvédelmi felügyelőt, aki szintén kiszállt a helyszínre. Mivel a körülmények mérgezésre utaltak, az esetet továbbították a Tartományi Természetvédelmi Intézetnek, valamint a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesületnek.

December 20-án a helyszínre érkeztek a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakemberei, továbbá a köztársasági növény-egészségügyi felügyelő, a területileg illetékes helyi állatorvos, és a helyi rendőrség helyszínelője. A helyszíni szemlén a szakemberek megvizsgálták a tetemeket, és az előírásoknak megfelelően eltávolították őket. Az ügyről jegyzőkönyv készült. Mivel erős a gyanú, hogy szándékos mérgezés történt, a tetemeket analízisnek vetik majd alá, hogy bizonyítást nyerjen: karbofurán-mérgezésről van szó. A vizsgálatok eredménye a jövő évben várható.

A feltételezés szerint a házi ludat elpusztult állapotában a tettes feldarabolta, majd a már említett karbofurán tartalmú szerrel bekente, és a helyszínen elhelyezte, feltehetőleg a rókák, illetve kóbor kutyák mérgezésére. Itt meg kell említeni, hogy a róka vadászható, és a mérgezése törvénybe ütközik. A kóbor kutyák problémájára pedig végképp nem a mérgezés jelenti a megoldást.

A lúdtetemtől ezúttal a néhány méterre elpusztultan talált egerészölyv esett áldozatul. A környéken más állati tetemet nem találtak.

Az áldozat ezúttal egy egerészölyv (Sihelnik József felvétele)

Az áldozat ezúttal egy egerészölyv (Sihelnik József felvétele)

Ha bizonyítást nyer, hogy a házi lúd tetemét Furadannal kenték be, a Tartományi Természetvédelmi Intézet ismeretlen tettes ellen feljelentést fog tenni. Az ilyen esetekben sajnos nem sikerül kideríteni a tettes kilétét. Amennyiben mégis sikerül kideríteni a tettes, illetve tettesek személyazonosságát, úgy a bíróság kötelezi azt az egerészölyv természetvédelmi értékének megtérítésére, ami 160 000 dinár.

A karbofurán az egyik legmérgezőbb karbamát peszticid. Szisztematikus inszekticid, mivel a gyökérzeten keresztül felszívódva jut el a növények különböző részeibe, ahol a koncentrációja eléri a rovarok számára mérgező értéket. A gerincesek számára is erősen mérgező, és nagyon gyorsan öl, függően a bevitt mennyiségtől. Halálos dózistól kisebb mértékben károsan befolyásolja a belső elválasztású mirigyeket, reprodukciós zavarokat okoz, és rákkeltő. A szert az Európai Unióban 2008-ban betiltották. Szerbiában, 2015 júniusában a gyártását, a forgalmazását és a használatát is betiltották. Ennek ellenére, sajnos, még mindig jelen van, és a meggondolatlan használóinak köszönhetően veszélyezteti az állatokat és embereket egyaránt. Emlékezzünk csak vissza arra, hogy 2015-ben tizenkilenc daru vált a Furadan áldozatává Csóka közelében, nem beszélve több, fokozottan védett madárról, és kártékonynak bélyegzett állatokról.