2024. április 25., csütörtök

Évértékelés és jövőbe tekintés

Újévi fogadás a közvállalatok, közintézmények és állami szervek képviselőinek

Tegnap a városháza dísztermében sor került az állami szervek képviselőinek hagyományos újévi fogadására, melyen elsőként Bogdan Laban polgármester köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, az idei év nem volt könnyű és 2017-ben is új kihívások várnak rájuk.

– Továbbra is az a feladatunk, hogy a közösségért és a polgárokért dolgozzunk, s ezt csak az önkormányzat és az állami szervek közötti partneri viszony révén lehet elérni. Jövőre is olyan döntéseket kell hoznunk, melyek segítenek a város fejlesztésében és az életminőség javításában. Szabadka a külföldi befektetők idevonzásáról ismert, illetve arról, hogy ezek a befektetések kifizetődőek, azonban sok megkezdett, de be nem fejezett projektum is jellemző a városunkra. Néhány éves szünet után folytatódnak az Y-ágon való munkálatok, erre az idén 123 millió dinárt különített el az állam, jövőre pedig további 300 millió dinárt kapunk erre a célra. A Népszínház építésének ötödik fázisa is befejeződött, s jövőre az állam 111 millió dinárt folyósít a folytatáshoz, emellett a tartomány és az önkormányzat is elkülönített rá pénzt.

A polgármester szólt a kisbajmoki ipari övezetben és vámszabad övezetben végzett fejlesztésekről, az infrastruktúra bővítéséről, és az oktatási intézmények felújításáról is, s kiemelte, Palics és Szabadka a harmadik helyen áll a tizennyolc fontos idegenforgalmi helyszínt tartalmazó országos listán, ami mindenképpen arra ösztönzi a városvezetést, hogy még intenzívebben dolgozzon a projektumok megvalósításán és még vonzóbbá tegye Palicsot a turisták számára.

Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke úgy fogalmazott, az elmúlt fél évet sikeresnek tartja, sokat tettek azért, hogy előmozdítsák a város és a közösség haladását. Kiépült egy ígéretes rendszer, egy olyan politikai felállás, amit hiteles emberek képeznek.

– A célok eléréséért keményen meg kell dolgozni, a sikert csakis az együttes munka hozhatja meg. Nyitottak vagyunk az együttműködésre, mivel városunk megerősítése céljából a legfontosabb feladatunk a gazdaság megerősítése az önkormányzat hatékonyabb működtetésével. Jövőre is újabb befektetőket szeretnénk idevonzani, ami lehetővé teszi a különböző fejlesztési projektumok megvalósítását és új munkahelyek teremtését. A pozitív gazdasági vállalkozásbarát légkör megszilárdításával városunk újból a régió ipari és turisztikai központja kell, hogy legyen.

Mint Bunford Tivadar hozzátette, az elmúlt fél évben két díszülésre és hét rendes képviselő-testületi ülésre került sor, és mintegy 240 napirendi pont került megvitatásra. Többek között elfogadták a jövő évi költségvetést is, ami ugyan kisebb mint az idei, ennek ellenére beruházás-orientált, hiszen több mint 23 százaléka fejlesztésre van előirányozva, s ezzel igyekeznek választási ígéreteiket betartani és javítani a polgárok életminőségén.

A fogadáson jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is, aki elmondta, meggyőződése, hogy Szabadka olyan potenciálokkal rendelkezik, amik azzal kecsegtetnek, hogy olyan várost tudunk felépíteni, amely gyöngyszeme lehet az országnak, s vonzó pont a régióban.

– Tőlünk függ, hogy a mozaikkockákból ki tudjuk-e rakni a képet, s én politikusként és magánemberként is ebben vagyok érdekelt, s a magam részéről mindenféle támogatást ennek a célnak a megvalósítása érdekében felajánlok, partner szeretnék lenni, s azt kívánom, hogy az ambíciók megvalósuljanak, s jövő ilyenkor újabb ambíciók fogalmazódjanak meg – mondta Pásztor István.

A polgármester és a képviselő-testület elnöke ezt követően a Médiaközpontban a média képviselői számára újévi fogadást tartottak, ahol reményüket fejezték ki, hogy az újságírók a jövőben is hitelesen tájékoztatnak az önkormányzat munkájáról.