2024. április 25., csütörtök

Ljubljanában elmarad az újévi koncert a filharmonikusok sztrájkja miatt

Elmarad a Szlovén Filharmonikusok szokásos újévi koncertje Ljubljanában a zenészek sztrájkja miatt, pedig a Cankar Központban tartandó hangverseny az év fénypontját jelenti a zenekar életében.

A zenészek december 5-én, próba közben léptek sztrájkba, tiltakozásul Damjan Damjanovic főigazgató és Uros Lajovic vezető karmester "tiszteletlen és sértő" magatartása miatt. A sztrájkolók a két vezető elbocsátását, a zenekar felügyelőbizottsága összetételének megváltoztatását követelik, és beleszólási jogot akarnak az új vezető karmester kiválasztásába is.

A karmester goromba viselkedése miatt a zenekar tagjai már az újévi koncertet sem akarták megtartani Lajovic vezetésével, de a rendezvény megmentése érdekében kompromisszumként felajánlották, hogy utoljára még egyszer fellépnek irányítása alatt azzal a feltétellel, hogy utána távozik a posztjáról.

Tone Persak kulturális miniszter eleinte hajlandónak mutatkozott engedményeket tenni, de az utolsó pillanatban elutasította a kompromisszumos ajánlatot is, így péntekre eldőlt, hogy elmarad a koncert vasárnap a Cankar Központban, Szlovénia legnagyobb rendezvénytermében.

Lajovic tavaly óta vezető karmestere Szlovénia legrangosabb zenekarának. Konfliktusa a társulattal október második felében éleződött ki, amikor sértegetni kezdett több muzsikust, emiatt a zenészek abbahagytak egy próbát.

A ljubjlanai újévi koncertre csaknem 800 jegyet adtak el hazai és külföldi zenerajongóknak, a jegyek árát január folyamán visszatérítik.