2024. március 28., csütörtök

Orosz-amerikai viszály - Medvegyev: Kár, hogy így ér véget Obama kormányzása

Sajnálatos, hogy a kapcsolatok helyreállításával induló Obama-kormányzat oroszellenes agóniával múlik ki. Nyugodjék békében - reagált az egyik közösségi oldalon pénteken az Oroszország ellen bevezetett újabb amerikai szankciókra Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Washington csütörtökön újabb szankciókat vezetett be orosz természetes és jogi személyekkel szemben, mert úgy véli, hogy Oroszország hackertámadásokkal beavatkozott a novemberi elnökválasztásba. Emellett 35 orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból, mert diplomata státusukkal ellentétes tevékenységet folytattak amerikai területen.

Barack Obama amerikai elnök szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók "szükséges és megfelelő" választ jelentenek Moszkvának arra a törekvésére, hogy "a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibe vételével aláássa az amerikai érdekeket".

A Kreml szóvivője már csütörtökön törvénytelennek nevezte az amerikai lépéseket. Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország megfelelő választ fog adni. Jelezte, hogy az orosz lépésekről Vlagyimir Putyin elnök hoz majd döntést.