2024. április 24., szerda

Béke, stabilitás, biztonság

A kormányfő céljai a jövő évre

A szerb gazdaság felépülni látszik – mutatott rá Aleksandar Vučić kormányfő tegnapi, évértékelő sajtótájékoztatóján. Mint mondta, nehéz év áll mögöttünk, egész Európát a kilátástalanság, a terrortámadások és gazdasági válság fenyegette, de Szerbiának sikerült megőriznie az ország békéjét, stabilitását és biztonságát. Ennek megőrzését tűzte ki célul a kormány a 2017-es évben is.

A gazdasági mutatók elemzése során rámutatott, hogy a novemberi villanyáram-ellátásban felmerült gondok miatt a GDP a 2,8 százalékos emelkedése helyett némileg kisebb, 2,74-2,75 százalékos növekedést mutat, de ez is nagyobb a vártnál. Annak érdekében, hogy a szerb gazdaság tovább erősödjön, a szürkegazdaság felszámolásáért is tenni kell, hiszen, mint mondta, az adókötelezettségek elkerülésével éppen a gazdasági körülmények javítását hátráltatják az országban. Az adófizetés kötelezettsége mindenkire vonatkozik, így a következő évtől szigorításokkal lehet számolni.

Évértékelőt tartott Vučić (Fotó: Beta)

Évértékelőt tartott Vučić (Fotó: Beta)

Vučić hozzátette, az elmúlt egy évben számos olyan törvényrendelet született meg, amelyek kedvezőbb üzleti légkört teremtettek Szerbiában, így jelentősen megnőtt a beruházások száma is. Hozzátette, személyesen 43 gyáravatón volt jelen. Az utóbbi időszakban 16 ezer ember számára nyílt új munkahely azoknak a támogatásoknak köszönhetően, amit az állam a beruházások serkentéseként kínált fel.

Elmondta, az ország jelentős támogatást kínál a mezőgazdasági termelőknek is. A nemzeti mezőgazdasági program alapján 50 millió euró áll a gazdák rendelkezésére, de ennek jelentős része pályázatokon keresztül kérhető le. Több pénzt használhatnak fel a termelés és az állattenyésztés korszerűsítésére.

A mögöttünk levő évben – noha választások is voltak – a választások menete nem borította fel a gazdasági aktivitásokat, így számos projektum befejeződött, vagyis 81,5 kilométer hosszú, teljes autópálya kiépítésével büszkélkedhet a kormány, megteremtődtek a feltételek a Belgrád–Budapest vasútvonal megépítéséhez, ugyanakkor a 10-es, illetve a 11-es közúti folyosó építőmunkálatai jövőre elsőbbséget élveznek.

Hozzátette, a következő évben az európai integráció útján maradva, a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett a gazdaság és az ipar felélesztése és még jobb energetikai ellátás feltételeinek a megteremtése áll majd a kormány figyelmének a fókuszában. Emellett már az év elején megkezdik a vagyon eredetével foglalkozó törvény kidolgozását, hiszen szerinte nem mellékes, ki milyen úton jutott a vagyonához.

Vučić elmondta, a belügyi szerveknek 14 szervezett bűnözőcsoportot sikerült feltárnia, ennek során 804 személyt tartóztattak le. A rendőrség az akciók során mintegy 3,5 tonna kábítószert és 107 tonna, az ország területére becsempészett dohányt foglalt le.

Megtudtuk, az állam 9 helikoptert vásárol az Airbus vállalattól, ezek közül 6 a katonaság, 3 pedig a rendőrség tulajdonába kerül. Ezek a helikopterek katasztrófahelyzetekben, humanitárius célból is bevethetők, de harci eszközökként is felszerelhetők. Az első részlet kifizetésére már tegnap sor került.

Az ország légterének védelmére az Oroszországtól kapott légvédelmi repülők szolgálnak majd:

– Sokkal biztonságosabbá vált az ország légtere, mint eddig volt – hangsúlyozta.

Elmondta azt is, hogy jövőre jelentős összegeket fordítanak majd a klinikai központok felújítására, hogy a polgárok megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek. Nagyobb súlyt kell helyezni a következő évben a kultúrára, a nemzeti hagyományok megőrzésére. Az oktatásra pedig jelentős és nehéz reformok várnak, aminek a lényege, hogy nem az osztályzatokon, hanem a tudás megalapozásán és elsajátításán lesz a hangsúly. A nagyvállalatok is szaktudást várnak el fiatal alkalmazottaiktól – mondta a kormányfő.