2024. április 18., csütörtök

Két megoldatlan gyilkossági ügy

Közbiztonsági gondok nincsenek, még ha a polgárok másként érzik is, állítja az illetékes bizottság – Az ombudsman elégedetlen a rendőrségi adatokkal

Újvidék utcáin nem egy akciófilmbe illő tragédia játszódott le az elmúlt hónapokban. Gondoljunk csak a Maxim Gorkij utcai kávézó előtt nemrég történt kegyetlen bűntettre, amikor két fiatalt vertek agyon. A Telep városnegyedben egy lányra adtak le lövéseket, amikor kiszállt a kocsiból és a lakása felé vette az irányt. E jelenségek ellenére is a Tartományi Képviselőház Közbiztonsági Bizottságának az az álláspontja, hogy stabil a biztonsági helyzet a tartomány területén.

Továbbra is tart a nyomozás a novemberben történt telepi gyilkosság ügyében (Ótos András felvétele)

Továbbra is tart a nyomozás a novemberben történt telepi gyilkosság ügyében (Ótos András felvétele)

Miroslav Španović, a bizottság elnöke újságírói kérdésekre válaszolva is kitartott abbéli véleménye mellett, hogy ezek az esetek egyediek, a bűnözők közötti leszámolások megnyilvánulásai. Amikor az újságírók tovább provokálták és azt mondták, el kell ismernie, hogy függetlenül ennek tényétől, nem számít bizalomgerjesztőnek, ha valakiket agyonvernek hajnalban az egyik legforgalmasabb utcában, a bizottság elnöke közölte: Újvidék lakosságának 99 százalékát nem érintik a történtek, az a bizonyos „kritikus” egy százalékon belüli cselekményekről van szó, s nem történt a városban olyan gyilkosság, amelynek elkövetői és áldozatai nem rendelkeztek volna rendőrségi iratokkal korábbi bűntények, ítéletek miatt.

KILENC GYILKOSSÁGI KÍSÉRLET ÚJVIDÉKEN

A képen a telepi gyilkosságot követő helyszínelés (Ótos András felvétele)

A képen a telepi gyilkosságot követő helyszínelés (Ótos András felvétele)

A bizottság ülésén Siniša Radaković, az újvidéki rendőrség vezetője számolt be a dél-bácskai körzetre vonatkozó ez évi – egészen pontosan a január és november közötti időszakra vonatkozó – adatokról. Mint mondta, 9158 bűncselekménnyel volt dolga a hatóságnak, az elmúlt négy év viszonylatában ez a legalacsonyabb szám. Tavaly 12.884 bűncselekményt követtek el, így a visszaesés jelentős. Egyre magasabb a felgöngyölített bűntettek aránya, az idén az esetek 48,4 százalékát oldotta meg a rendőrség. Összesen 8717 bűnözés jellegű bűncselekményt jegyeztek fel az említett időszakban. A rendőrség saját eredményének tekinti, hogy folyamatosan visszaszorulóban van a kiskorú bűnözés, tavaly 727, az idén 586 ilyen esettel találták szembe magukat. A vagyon megkárosítását érintő bűncselekmények száma a legmagasabb: 5290 eset történt az idén, 9302 volt tavaly az elemzés időszakában. Az erőszakos rablások száma is csökkent, hiszen 2015-ben 337, 2016-ban 236 efféle kihágás volt.

Újvidék területén négy gyilkosság történt, és kilenc gyilkossági kísérletről tudnak a rendőrök. Radaković szerint meglehetősen fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben sikeresnek bizonyult a nyomozás, kivéve a telepi Vardar utcai gyilkosságot, amelyben Teodora K.-t érte fegyveres támadás egy hónappal ezelőtt. Még egy gyilkosság hátterét nem sikerült felderítenie a hatóságnak, a nyomozás már 2013 óta húzódik, Radenko P.-re adtak le lövéseket egy gépkocsiból a Heréskert városnegyedben. Évről évre eredményesebb a rendőrség a kábítószer elkobzásában is – hallhattuk a beszámoló végén.

NÉGYEZER ERŐSZAKTÉTEL CSALÁDOKBAN

Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár elmondása szerint mintegy négyezer erőszaktétel történt családokban az év foyamán a tartományban. A bejelentések 14 százaléka megalapozatlan volt. A vajdasági adminisztráció az esetek nyolcvan százalékáról egyéb intézmények jelentései alapján szerzett tudomást – ismertette.

KICSINYÍTETT VALÓSÁG

A bizottság szerint a gyilkosságok egészében nem hatnak ki a közbiztonság romlására (Virág Árpád felvétele)

A bizottság szerint a gyilkosságok egészében nem hatnak ki a közbiztonság romlására (Virág Árpád felvétele)

A tartományi ombudsman nem volt elégedett a hallott adatokkal. Dr. Zoran Pavlović szerint egy dolog az, hogy mennyi üggyel foglalkozik a rendőrség, és egészen más a valóság.

A rendőrség által kezelt esetek a problémák reális számának csupán egy részét képezik – hangsúlyozta, majd arra tett javaslatot, hogy a bizottság jövőbeni következtetései ne csak a hatósági adatokra hivatkozzanak, hanem fessenek teljesebb képet a valóságról.

Felhívta az újságírók figyelmét is arra, hogy beszámolóikban kerüljék a megalapozatlan információk közlését, a múltban ugyanis számos esetben hoztak „ítéletet” a lapok. Nyomatékosította: a bíróságnak kell ítélkeznie, nem a sajtónak.