2024. április 20., szombat

Elszámolás és tervezés

Az MNT jövőre óvodai központokat hoz létre a szórványban

Huszonkettedik, egyben évzáró ülését tartotta meg tegnap Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács. Napirenden szerepelt a tanács kétéves munkabeszámolója, idei évi költségvetésének módosítása, jövő évi költségvetése és munkaterve, valamint az alapításában, illetve társalapításában működő intézmények pénzügyi és munkatervei.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Az utóbbi két évben a tartalmi fejlesztések és területi stratégiák megvalósítása, az azokban megfogalmazott programok újraértékelése, átgondolása állt az MNT munkájának középpontjában –emelte ki mgr. Hajnal Jenő (Magyar Összefogás) elnök a kétéves munkabeszámoló beterjesztésekor. Mint hozzátette, az MÖ programjának megvalósítása sikeres volt, érdemi intézkedéseket foganatosítottak a vajdasági magyar közösség megtartásának érdekében. Kiemelte az Európa Kollégium megnyitását, a szakkollégiumi tevékenység elindítását a szóban forgó intézményben, a kis létszámú magyar tagozatok megtartását, a magyar nyelvű iskolai, illetve óvodai oktatás ismételt bevezetését néhány olyan településen, ahol az már évtizedekkel korábban megszűnt, a művelődési intézmények és azok rendezvényeinek támogatását, a magyar nyelvű tájékoztatás megtartását, kiemelt támogatását a szórványban.

A magyar közösség szülőföldjén való megtartásában központi szerepet játszik az értelmiségi réteg kinevelése, ezt pedig elsősorban a 2011-ben elindított ösztöndíjprogram segíti. A programot, annak sikerességének ellenére, feltehetőleg átgondolják, az igényekhez alakítják majd – mondta Hajnal.

Az MNT elnöke az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások 23. fejezetének akciótervéhez tartozó kisebbségi akciótervet is kiemelte, amelynek kidolgozásában az MNT, illetve a vajdasági magyar közösség képviselői is részt vettek. Hajnal értékelése szerint a szóban forgó dokumentum érdemben járulhat hozzá a közösség helyzetének jobbá tételéhez, egyebek mellett a részarányos foglalkoztatás tekintetében.

Hajnal Jenő a felszólalását azzal zárta, hogy háláját tolmácsolta a magyar kormánynak, amely folyamatosan ott állt és áll az MNT programjai mögött.

Tari István (VMDK – Csonka Áron) szerint a beszámolót az ellenzéki tanácstagok véleményének elhallgatása jellemzi. Ezt azért tartja felfoghatatlannak, mert úgy véli, az ellenzék véleménye az esetek többségében ösztönző lehet, illetve az ellenzéki képviselőket is a magyar szavazók voksa juttatta a tanácsba, ezért nem lenne szabad mellőzni őket. Tari értékelése szerint az MNT munkájában az utóbbi két évben a legnagyobb hiányosságok a hivatalos nyelvhasználat területén mutatkoztak meg, nem tartja megfelelőnek a Nyelvhasználati Bizottság fellépését a nyelvhasználattal kapcsolatban érkező panaszok ügyében.

Szavaz a nemzeti tanács (Gergely Árpád felvétele)

Szavaz a nemzeti tanács (Gergely Árpád felvétele)

Szilágyi Miklós (MÖ), a Nyelvhasználati Bizottság elnöke válaszában azt mondta, a nyelvhasználatra vonatkozó panaszok nem a bizottság, hanem a Végrehajtó Bizottság hatáskörébe tartoznak. Nem ért egyet azzal, hogy a nyelvhasználat területén semmit nem tesznek a tanács szervei, példaként említette az betegkönyvekkel vagy a közjegyzők fordítási díjával kapcsolatos tevékenységet.

Jóllehet az 1999-ben megalakult nemzeti tanács az utóbbi két évben is a folytonosságot képviselte, a 2014 előtti időszakhoz képest azóta mégis bizonyos változások jellemzőek – értékelte Zsoldos Ferenc (MÖ, Magyar Mozgalom). Szerinte elsősorban a szakpolitizálás mellőzése figyelhető meg. Zsoldos értékelése szerint az MNT konzultatív testületeit és szakbizottságait csak ritkán hívják össze, illetve a bizottságok túlságosan gyakran tartanak elektronikus szavazást.

Joó Horti Lívia (MÖ, MM) a szinte pontosan két évvel ezelőtt az MNT hivatalában történt elbocsátásokat emelte ki felszólalásában. Értékelése szerint ez láncreakciót indított el a vajdasági magyar intézményekben. A szakpolitizálás érezhetően háttérbe szorult az elmúlt 24 hónapban, talán az oktatás és a művelődés területén a legkevésbé, a hivatalos nyelvhasználat és a tájékoztatás témájában viszont drasztikusan – emelte ki Joó Horti, aki az oktatás területén a szerb nyelv oktatásában történt átalakítások érdekében megtett lépéseket emelte ki pozitívumként.

ÓVODAI HÁLÓZAT A SZÓRVÁNYBAN

Az MNT jövő évi munkatervével kapcsolatban Hajnal Jenő a szórvánnyal való kiemelt törődés folytatását hangsúlyozta.

Az oktatásfejlesztés középpontjában az óvodai hálózat kiterjesztése áll majd. A szórványban óvodai központok kialakítását tervezik: Nyugat-Bácskában, Szerémségben, Észak- és Közép-Bánátban egy-egy ilyen központ jönne létre, Dél-Bánátban pedig kettő. Ha kell, előteremtik a megfelelő szakképesítésű nevelők teljes bérére vagy a bérkiegészítésre szükséges eszközöket, illetve a központok fenntartásában is támogatást nyújtanak majd. A gyermekek utaztatásának érdekében feltehetőleg kisbuszokra is szükség lesz. A tömbben úgynevezett magyar játszósarkokat kívánnak létesíteni, amelyek az ott folytatandó oktatási-nevelési folyamatnak köszönhetően hozzájárulhatnak a gyermekek magyar öntudatának az erősítéséhez. Európai uniós szabványoknak megfelelő játszóterek kialakítását is támogatja a tanács.

Mindemellett erősíteni tervezik az Európa Kollégium szakkollégiumi tevékenységét, erre a célra már meg is érkezett a támogatás, de a többi, magyar vonatkozású felsőoktatási intézmény fejlesztését sem kívánják elhanyagolni. Ebben a Makovecz Program is nagy segítséget jelent.

A kultúra területén jövőre a magyar közgyűjtemények megőrzése és az állományok bővítése kerül előtérbe. A könyvtárak állományának bővítésére jövőre 11 millió forintot tudnak fordítani. A kisebbségi sajtó tekintetében a szabadkai központú médiaház létrehozása áll majd a tevékenység középpontjában. Hajnal ígérete szerint a Magyar Szó és a Hét Nap irányában jellemző odafigyelés 2017-ben sem lankad, a magyar kormánynak köszönhetően például 25 millió dinárt fordítanak a Forum-ház tetőszerkezetének és nyílászáróinak a felújítására. A magyar–szerb középszótár is részét képezi a munkatervnek, várhatóan négy éven belül láthat napvilágot a hiánypótló kiadvány.

Ami az MNT tegnap elfogadott költségvetését illeti, a jövő évi bevétel nyolc forrásból valósul meg. Az anyaországtól 507 millió dinárra számít az MNT, a Szerb Köztársaság költségvetéséből 60,8 millió dinárra, a tartományi költségvetésből 24,7 millióra, a helyi önkormányzatoktól pedig 6,5 millió dinárra. A bevételek és a kiadások 1,12 milliárd dinárra rúgnak.

PÉNZÜGYI ÉS MUNKATERVEK

Mivel az idén év végén lejár a 2011 és 2016 közötti időszakra szóló médiastratégia, és az idén nem dolgoztak ki új dokumentumot, tegnapi ülésén a tanács újabb egy évre meghosszabbította a stratégia hatályát. Németh Ernő, a Tájékoztatási Bizottság elnöke egyetértett a döntéssel, értékelése szerint az idei évben jellemző feszültségek nem biztosítottak volna megfelelő alapot az új stratégia kidolgozásának. Az új stratégiát jövőre tervezik kidolgozni.

Ökrész Rozália: A Magyar Szó jövőre 1,65 millió dináros nyereségre számít (Gergely Árpád felvétele)

Ökrész Rozália: A Magyar Szó jövőre 1,65 millió dináros nyereségre számít (Gergely Árpád felvétele)

Ezután került napirendre a Magyar Szó Lapkiadó Kft. jövő évi pénzügyi és munkaterve. Ökrész Rozália igazgatónő elmondása szerint az idei évet az új munkahelyi besorolás és az azt követően megejtett átszervezés határozta meg. A megkezdett munka folytatásaként 2017-ben elsődleges feladat lesz a munkatársak képzése – emelte ki Ökrész –, hozzátéve, erre szolgál az idei évben elindított mentorprogram, amelynek keretében az Európa Kollégiumban elszállásolt, az újságírásra fogékony hallgatókat is szárnyuk alá vették. A napokban megújul a Magyar Szó honlapja, olvasóbarát és modern felület válik elérhetővé az olvasók számára. Napilapunk jövőre több évfordulóról is megemlékezik: tízéves lesz a Magvető melléklet, hetven a Jó Pajtás és hatvan a nyomda.

Napilapunk jövő évi bevételeit 389,9 millió dinárban határozták meg, a ráfordítást pedig 388,25 millió dinárban, ami mindkét oldalon kétszázalékos növekedést jelent. A Magyar Szó jövőre 1,65 millió dináros nyereségre számít.

Ezt követően fogadta el az MNT a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Pannónia Alapítvány, az Európa Kollégium, a Zentai Történelmi Levéltár, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, a magyarkanizsai CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya Község Múzeuma és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház jövő évi munka- és pénzügyi terveit.

Az oktatás témájához kapcsolódóan elsősorban kinevezéseket, iskolaszéki és igazgatóbizottsági tagok cseréjét támogatta a tanács.