2024. április 25., csütörtök

Hol szilveszterezzünk?

A szilveszter az egyik legvidámabb és egyben a leghangosabb ünnep is, hiszen nemcsak nálunk, hanem a világ minden táján zajosan búcsúztatják az óévet. A lárma ősi idők óta az ünnep velejárója, amivel a balszerencsét és a gonosz szellemeket igyekeztek elűzni, és ma már tűzijáték és petárdák nélkül szinte elképzelhetetlen a szilveszterezés. Sokan mégsem örülnek az egész éjszakás petárdadurrogásnak, arról nem is beszélve, hogy egyre korábban, gyakran már napokkal előbb elkezdődik. Talán ez lehet az egyik oka, hogy legtöbben a csendesebb, családi vagy baráti körben eltöltött óévbúcsúztatást választják, különösen ahol pici gyerekek vagy idősek vannak a családban. Másrészt nyilvánvalóan az anyagiak is beleszólnak a döntésünkbe, hiszen éppen csak, hogy elmúlt a karácsony, amit ugyancsak megsínylett a pénztárcánk. Az ajándékok és az ünnepi lakoma után nem biztos, hogy van lehetőségünk befizetni egy szervezett bálba vagy bulira, és akkor még hátra van az új ruha, esetleg egy alkalmi frizura… Nem csoda hát, ha legtöbben otthon maradnak, és csak a legközelebbi hozzátartozóikkal töltik a szilveszter éjszakát.

Hol szilveszterezik?

Otthon, baráti körben: 222 (75%)

A város főterén: 13 (4,5%)

Szórakozóhelyen: 25 (8,5%)

Külföldön: 36 (12%)

Persze az otthoni vagy baráti körben való ünneplés éppúgy idegeskedéssel, kapkodással jár, mintha vendéglőbe mennénk, különösen, ha magunkra vállaltuk a házibuli megszervezését. Akkor is csinosnak kell lenni, amellett gondot kell viselni a meghívottakról. Aki viszont családi körben, otthon a tévé előtt tölti az év legvidámabb éjszakáját, számíthat arra, hogy a műsorkínálat nem lesz a legvidámabb, mert évről évre ugyanazokat a filmeket láthatjuk.

Jóval kevesebben vannak, akik külföldi utazásra szánják magukat, és valamelyik európai városban várják az új évet. A legkedveltebb úti célok ilyenkor Bécs, Prága, Berlin, Párizs, Róma, Velence, Budapest. A külföldi szilveszterezések elég sokba kerülnek, 50–60 euró csak egy éjszakára, ha pedig több napot szeretnénk ott tölteni, 100 eurónál kezdődik, és a csillagos ég a felső határ. Az utóbbi időben fennálló helyzet miatt sajnos felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságos ilyesmire vállalkozni, hiszen a terrortámadások veszélye miatt tanácsos elkerülni a nyilvános gyülekezeteket, különösen az európai népszerű nagyvárosokban.

A hazai szórakozóhelyeken szervezett bulik belépőjegyei 25 eurótól felfelé haladnak, egyes helyeken 70–80 eurót is elkérnek. Vannak szórakozóhelyek, klubok, ahol már 10 euróért szilveszterezhetünk, azonban ebbe az árba természetesen nincs beleszámítva a vacsora és az ital. A városok főterein való szilveszterezés persze nem kerül pénzbe, de el kell viselnünk a hideget, a tömeget és a petárdázást. Az ünneplés ilyen formáját főleg azok választják, akik kíváncsiak a tűzijátékra vagy kedvelik az euforikus tömeg hangulatát, vagy házibulin vannak és éjfélkor kimennek a térre egymásnak boldog új évet kívánni. Talán a legszebb az, amikor teljesen ismeretlen emberek egymás nyakába borulnak, és minden jót kívánnak az új esztendőben.

Szerbiában idén több város is lemondott a tereken való ünneplés megszervezéséről, mert az erre szánt pénzt jótékonysági célokra fordítják. Ha belegondolunk, hogy már csak az ünnepi kivilágítás és a díszítés rengeteg pénzbe kerül, el kell ismerni, hogy valóban érdemesebb ezt az összeget a rászorulókra, például beteg gyerekek gyógyítására fordítani. Egy-egy szilveszteri rendezvény a téren akár fél millió euróba is belekerül, persze ez attól is függ, hogy melyik zenekar lép fel, mennyiért lehet leszerződtetni egy koncertre. Ha mindezt a pénzt jótékonysági célokra fordítanánk, fel lehetne szerelni egy-két kórházat új műszerekkel, és talán valakinek az életét is meg lehetne hosszabbítani.

És egyébként is, van-e értelme ennyi pénzt elkölteni egyetlen estére? Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szilveszter is ugyanolyan éjszaka, mint a többi, és felesleges ekkora felhajtást csinálni belőle, főleg, ha az ünnepek alatt úgy kiköltekezünk, hogy utána anyagi gondjaink támadnak, és így lépünk bele az új évbe. A fiatalok talán katasztrófának tartják, ha nem mehetnek bulizni szilveszterkor, de ez idővel változik, és rájövünk, hogy egy szerényebb baráti összejövetelen is ugyanolyan jól érezhetjük magunkat, ráadásul a saját ízlésünk szerint választhatjuk meg a zenét és a kaját is. A jó hangulathoz elsősorban jó társaságra van szükség, és néhány érdekes társasjátékkal vagy mókás jelmezekkel felejthetetlen éjszakát szervezhetünk.