2024. április 19., péntek

Daganateltávolítás laparoszkópiával

Korszerű műtéti eljárást önállóan alkalmaztak a zentai kórház sebészei

A Zentai Közkórházban a közelmúltban önállóan végeztek el olyan laparoszkópiás műtétet, amelyhez korábban külső segítséget is igénybe vettek.

Dr. Miodrag Mrkšić, a kórház sebészeti osztályának vezetője elmondta, hogy egy jobb oldali vastagbéldaganatot távolítottak el ezzel a módszerrel, amit korábban más külföldi vagy hazai professzorok segítségével végeztek el. A korszerű eljárás előnye a hagyományos úton végzett műtétekkel szemben az, hogy a beteget kevesebb trauma éri, gyorsabban felépül, és kisebb az esélye annak, hogy a páciens sérvet kapjon. Sokat nyom a latban az is, hogy a műtétkor nem ejtenek nagy vágást, s komolyabb fájdalom sem kíséri az eljárást, a páciens testén nyoma sem marad a sebészeti beavatkozásnak – ismertette dr. Mrkšić. A szakorvos elmondása szerint ezzel az eljárással leggyakrabban epeműtétet végeznek, amit már több mint húsz éve alkalmaznak, s az ennek során szerzett tapasztalatok alapján két éve laparaszkópiás vakbélműtéteket is csinálnak, amelyeket más kórházakban csak időnként végeznek.

A sebész szakorvos elmondta: most azon fáradoznak, hogy akkreditációt szerezzenek a sérveknek a laparoszkópiás megműtésére, azzal, hogy az ilyen beavatkozások elvégzéséhez néhány műtőeszközt is be kell majd szerezniük. A zentai sebészeten egyébként jelenleg hat szakorvos van, közülük ketten befejezték a szakosítást, rajtuk kívül ketten pedig szakosításon vannak.

– Mindegyikük kiváló, nagy tudással rendelkező szakorvos, akik jól végzik majd a munkájukat – jegyezte meg dr. Mrkšić, s hozzátette, hogy fiatal orvosaikról mások is példát vehetnének, ugyanis ők nem mentek külföldre, hanem idehaza szeretnék folytatni pályafutásukat, s itt alapítottak családot is.

A zentai sebészeti osztály orvoscsapatának a fiatal tagja dr. Kormányos András is, aki szerint azért különleges ez a kórházi osztály, mert tagjai több egyetemen végezték el tanulmányaikat. Van, aki Újvidéken, van, aki Belgrádban, s van, aki Szegeden tanult, így többféle tapasztalattal rendelkezik a gárda. Dr. Kormányos elmondta, hogy a közelmúltban beszerzett sebészeti varrógépek jelentősen megkönnyítik a laparoszkópiás műtéteket, s ezek segítségével lehetővé vált az ilyen minimálisan invazív eljárásnak az elvégzése. A fiatal szakorvos elmesélte azt is, hogy az első ilyen jellegű beavatkozások mindig is szakmai kihívást jelentenek számukra, de az alapfeltételek a laparoszkópiás műtétekhez Zentán teljes mértékben adottak, és számos hazai és külföldi sebészorvos is itt sajátította el ezt az eljárást.