2024. március 29., péntek

Elfogadták a jövő évi költségvetést

A hatalmi koalíció szerint fejlesztő, az ellenzék szerint politikai jellegű a városi büdzsé

Tegnap került sor az év utolsó városi képviselő-testületi ülésére Szabadkán, melynek legfontosabb pontja a jövő évi költségvetés volt. Az ülés megkezdése előtt azonban két olyan pontot is levettek a napirendről, melyet a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport javasolt. Az egyik pont a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóbizottsági tagjainak leváltására vonatkozott, a másik a városi községek megalapítására vonatkozó kezdeményezés volt. Ez a két téma már az előző ülésen is vitát váltott ki, ugyanis akkor nem került napirendre az ellenzék javaslata, most pedig a képviselők többsége megszavazta, hogy vegyék le napirendről.

Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője a városi községek kapcsán azt az indoklást adta, hogy ez a kezdeményezés nem időszerű, és nem igaz, hogy a négy új község, azaz a Bajmok, Csantavér, Palics és Szabadka városi község megalapítása nem igényel anyagi eszközöket, ugyanis új adminisztrációs dolgozókat kellene alkalmazni, akiknek a bérezését is meg kell oldani, helyiségeket kell kialakítani, munkaeszközöket kell beszerezni, ami megterhelné a városi költségvetést, emellett a jövő évben még létszámstop van érvényben, ezért erre nincs mód. Hozzátette, Maglai Jenő polgármesterként egyszer sem tűzte napirendre ezt a kérdést, ami bizonyítja, hogy tisztában volt azzal, hogy ennek nincs reális alapja.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport vezetője erre reagálva elmondta, ez egy kezdeményezés, melyről egy szakbizottság döntene, s megállapítaná, mennyire reális, ugyanakkor a városi községek kialakítása hónapokat vesz igénybe, s nem kell pénzt ráfordítani. Rámutatott, a VMSZ választási kampányában két évvel ezelőtt ugyanezt ígérte, s bár ő polgármesterként szerette volna, ha napirendre kerül, nem akart a saját pártjával szembehelyezkedni.

A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóbizottsági tagjainak leváltása kapcsán az állt az indoklásban, hogy semmilyen feljelentés nem érkezett az intézmény ellen azután, hogy kövecskéket találtak a gyerekek ebédjében, a szülők kiállnak az intézmény mellett, így nincs miért leváltani bárkit is.

Az ülésen Dobó Márta, a VMSZ képviselője helyére Hegedűs Attilát nevezték ki. Dobó Mártát nemrégiben a Palics–Ludas Közvállalat megbízott igazgatójává nevezték ki, ezért a képviselő-testületben megszűnt a mandátuma.

A képviselők több mint két órán át vitatkoztak a 2017-es büdzséről, melynek kapcsán Grubor Aleksandar a Szerb Haladó Párt színeiben úgy fogalmazott, a költségvetést úgy állították össze, hogy a város zavartalanul tudjon működni. A nagyberuházásokra mintegy másfél milliárd dinárt szán az önkormányzat, vagyis megpróbáltak egy fejlesztési költségvetést összeállítani. Ezzel szemben az ellenzék szerint politikai büdzsét készítettek, ami a hatalmi koalíció érdekeinek felel meg, és számos fontos dologra, melyek az emberek életminőségén javítanának, nem költenek pénzt.

Nágel János szerint a jövő évi költségvetés reális alapokon nyugszik és takarékos, Kern Sólya Mária szerint pedig nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy csökken a jövedelemadóból befolyó pénz, mégis folytatódnak a nagy projektumok.

Maglai Jenő azonban erősen támadta a költségvetést, szerinte nem lehet teljesíteni mindazt, amit elterveztek, és a jövő évben mintegy 800 millió dináros hiánnyal kell szembenéznie az önkormányzatnak. Kijelentette, ahol pártérdek volt, ott lesznek projektumok jövőre, ahol viszont nem, ott még azokkal a projektumokkal sem foglalkoznak, amelyek folyamatban vannak, s nagyon kevés pénzt fordítanak az infrastruktúra kiépítésére, valamint a beruházásokra.

Bogdan Laban polgármester a büdzsére érkezett kritikákra reagálva elmondta, ezek a projektumok tartományi forrásból folytatódnak, ezért nem tartoznak a városi büdzsébe, a helyi közösségek pedig valóban sok gonddal küzdenek, s az önkormányzat igyekszik ezeket a problémákat megoldani. Az ipari park bővülni fog, a már működő gyárak új munkahelyeket nyitnak és új befektetők érkeznek, az elmúlt pár hónap alatt már folytattak megbeszéléseket az illetékesekkel többek között az Y-ág kapcsán, s reményét fejezte ki, hogy más projektumok kapcsán is lesz előrelépés.

A városi képviselő-testület ezek után több művelődési intézmény, közvállalat és alapítvány igazgatóbizottsági és felügyelőbizottsági tagjának felmentéséről és kinevezéséről is szavazott, illetve a képviselők határozatot hoztak az önkormányzat eredeti hatáskörébe tartozó teendők feletti ellenőrző felügyeletet koordináló bizottság megalakításáról.