2024. április 16., kedd

Iszlám Állam - Újabb európai terrortámadásokra buzdít egy egyiptomi dzsihadista szervezet

Újabb európai terrortámadásokra buzdítja a dzsihadisták támogatóit egy egyiptomi csoport, amely hűségesküt tett az Iszlám Állam nevű szervezetnek, és az interneten szerdán megjelent videoüzenetében figyelmeztette a muzulmánokat, hogy maradjanak távol azoktól a keresztény ünnepektől, amelyeken sokan vesznek részt.

A felhívás előzménye, hogy az európai hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket a berlini gázolásos merénylet miatt.

A Nasir Media Alapítvány videoüzenetében szerepelnek dzsihadista harcosok, egy Mikulás, rénszarvas és egy karácsonyfa - közölte az iszlamista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai hírszerző ügynökség.

"Ünnepeik, gyűléseik, klubjaik, piacaik, színházaik, mozijaik, plázáik, de még kórházaik is tökéletes célpontok nektek mint európai iszlamista magányos farkasoknak" - hangzik el a videón az európai lakosokra utalva. Az Iszlám Állam "robbanóövekkel és pokolgépekkel fogja helyettesíteni tűzijátékaikat, az ének és a taps helyett sírni és jajveszékelni fognak".

Az üzenet emlékeztette az Iszlám Állam híveit az egyiptomi csoport azon korábbi felhívására, hogy követőik támadjanak meg török konzulátusokat és nagykövetségeket.

Törökországot azért jelölhette meg a csoport, mert hadserege segít olyan szíriai lázadókat, amelyek az Iszlám Állam ellen harcolnak - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.