2024. március 28., csütörtök

Több szerkesztőnek felmondtak az átírt Orbán-interjú miatt

Egész napon át tartó kihallgatások után kedd este a Pannon Lapok Társaságának (PLT) vezetése döntést hozott az Orbán-interjú meghamisításának ügyében. Több embert kirúgtak a lap hitelének rontása és hanyagság miatt – írta tegnap a veszpremkukac.hu.

Az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható – adta hírül tegnap a PLT vezetése.

A hétvégén megjelent Orbán Viktorral készült interjú meghamisítva jelent meg a Mediaworks megyei lapjainak egyikében, a Fejér Megyei Hírlapban. Az interjúba olyan kijelentések kerültek, amelyeket a miniszterelnök valójában nem is mondott, bizonyos szövegrészekbe valaki szavakat, illetve egész mondatrészeket írt bele, amivel azok értelme az ellentétébe fordult, illetve cinikus felhangúvá változott. A belenyúlás lapértesülések szerint abban a fázisban történt, amikor a szerkesztő már nem nézheti át újra a szöveget, mert az perceken belül a nyomdába kerül.

Az Index információi szerint a felmondást kapott szerkesztők a munkaügyi bírósághoz fordulnak.

A PLT közleményben számolt be a döntésről az MTI-nek, melyben közölték, hogy az ügyben a társaság ügyvezetése az elmúlt két napban részletes vizsgálatot folytatott le, és ebből kiderült, hogy belső munkatársak állhatnak a cikkhamisítás hátterében.

„A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak” – írták, hozzátéve: az ügy teljes kivizsgálása érdekében a cég menedzsmentje ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől.

„Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál” – írták.