2024. április 20., szombat

Megállapodott Vučić és Nikolić

Az elnökjelölt személyét februárban jelölik ki – Négyszáz euróra növekszik az átlagbér, Szerbia európai úton marad, sorolta a célokat évértékelőjén a miniszterelnök

Két–három órán át tárgyalt Belgrádban Aleksandar Vučić kormányfő, a hatalmi Szerb Haladó Párt elnöke és Tomislav Nikolić államfő, lehetséges elnökjelölt. A megbeszélésen, mint az Vučić sajtótájékoztatóján kiderült, a leendő elnökjelölt jelölésének részleteiről is szó esett. A kormányfő azt mondta, végül egyet értettek abban az államfővel, hogy közös megegyezés alapján februárban határozzák majd meg, kit jelölnek az ország élére a jövőre esedékes elnökválasztáson.

Korábban eltérően nyilatkozott a témáról a két politikus. Miközben Nikolić azt mondta, a pravoszláv karácsonyig kiderül, indul-e az elnökválasztáson, s biztos benne, hogy az SZHP támogatni fogja őt, Vučić mindössze egy órával később arról beszélt, hogy csak két-három hónap múlva döntenek. A legfrissebb nyilatkozat szerint a megegyezés megszületett és februárt jelölte ki határidőként.

Vučić közvetett úton a rendkívüli parlamenti választások lehetőségét is felvetette. Megköszönte ugyanis az újságíróknak, hogy egész éven át „megtűrték őt”, s hozzátette, lehetséges, hogy jövőre nem kell egész évben elviselniük a jelenlegi kormányfőt.

Évértékelő sajtótájékoztatóján a polgárok életszínvonalát érintő kérdésekre is kitért a miniszterelnök. Mint mondta, várakozása szerint 2017 márciusára 400 eurót fog kitenni az átlagbér, a kormány mandátumának a végére pedig remélhetőleg eléri az 500 eurót is.

Hazánk jövőre is európai úton marad, de számos baráti állammal ápol szoros kapcsolatot. A regionális stabilitásra törekszik. A bűnüldözés továbbra is a fő feladatok egyikét jelenti majd – sorolta a célokat a kormányfő.