2024. április 25., csütörtök

Szavazott a képviselőház

Az ellenzék szerint a közmédiát kizárólag a polgároknak kellene finanszírozniuk

A Szerbiai Képviselőház tegnap megszavazta egyebek mellett a tőkepiacról, a részvénytársaságok átvételéről, a köztulajdonról, a jövedéki adóról, az áfáról, az adóeljárásról és adónyilvántartásról, a vámról, a közszférában dolgozók fizetési rendszeréről, a közszolgálati médiumokról és a nekik fizetendő illeték ideiglenes meghatározásáról szóló törvények módosítási javaslatait. Ezzel véget ért az őszi ülésszak.

A közszférában dolgozók fizetési rendszeréről szóló törvény módosítása ismételten kitolja az autonóm tartomány szerveiben dolgozók béréről, valamint a közszolgálatokban dolgozók béréről szóló törvények meghozatalát. Az autonóm tartomány szerveiben dolgozók béréről szóló törvényt 2017. július 1-ig, a közszolgálatokban dolgozók béréről szólót pedig 2018. január 1-ig kell meghozni. A szerb kormány korábbi ígérete szerint 2018. január 1-ig hatályba lép az az öt jogszabály, amely a közszférában dolgozók bérét hivatott szabályozni, illetve választ ad a fizetésekben észlelhető különbségekre.

TÖRÖLTÉK A „BABAÁFA” VISSZAIGÉNYLÉSÉT

Az áfáról szóló törvényből törölték a babakelengyére és tápszerre kirótt áfa visszaigénylésének lehetőségét. A visszaigénylés lehetősége azt követően szűnik meg, ha elfogadják a gyermekes családok támogatásáról szóló törvényt, amely az előbb említett kedvezmény helyett a támogatás más formáit irányozza elő a családoknak.

Maja Gojković (Beta)

Maja Gojković (Beta)

KÉT ÉVRE MARAD A TÉVÉ-ELŐFIZETÉS

Kedd és szerda között a képviselőház több mint 19 órán át vitázott a napirendjén szereplő beterjesztésekre benyújtott módosítási indítványokról. Az éjszaka óráiban a leghevesebb vita a Szerbiai Rádió és Televízió, valamint a Vajdasági Rádió és Televízió működtetéséhez szükséges illeték ideiglenes megfizettetési módját szabályozó törvény módosításáról alakult ki. A jogszabály hatályát újabb két évre meghosszabbították, és ez azt jelenti, hogy a polgárok továbbra is havonta 150 dinár illetéket kötelesek fizetni. Az illetéket a villanyáramszámlákon tüntetik fel. A beterjesztő egy évre hosszabbította volna meg az illeték fizetési kötelezettségét, viszont a kormány elfogadta a Demokrata Párt módosítási indítványát, amelynek értelmében 2018. december 31-ig biztosan rendszeresen fizetni kell a havi 150 dinárt.

NAGY TEHER LENNE

Az ellenzéki frakciók több olyan módosítási indítványt nyújtottak be, amelyekben az illeték eltörlését javasolták. Azzal érveltek, hogy a köztévé annyira rossz műsort sugároz, hogy semmi szükség az illetékre.

Annak köszönhetően, hogy a köztévét az állami költségvetésből is finanszírozzák, az állam teljes mértékben rátenyerelt erre a médiára, amelyben szinte meg sem említik az ellenzéket – fejtette ki Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője.

A Dveri képviseletében Boško Obradović frakcióvezető fejtette ki véleményét, mondván, a „haladó” köztévének semmilyen illetéket nem fizetnek. Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom vezetője szintén azt kifogásolta, hogy az ellenzéket soha nem hívják meg az SZRTV műsoraiba.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke nem érti, hogy miért fogadta el a kormány a DP módosítási indítványát, hiszen az újabb két évre meghosszabbítja a köztévé agóniáját és a ránehezedő politikai befolyást.

– Ha jó közmédiából szeretnénk tájékozódni, akkor hajlandóságot kell mutatnunk arra, hogy havi 150 dinárnál többet különítsünk el erre a célra. A jó köztévé pénzbe kerül. Ha az illeték havi 300 dinár lenne, akkor nem lenne szükség a költségvetési finanszírozásra és véget lehetne vetni a vitáknak, hogy most akkor független az SZRTV vagy sem – fogalmazott Jovanović.

Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter igazat adott az LDP elnökének. Szerinte is jó lenne, ha a köztévét kizárólag a polgárok finanszíroznák, viszont a kormány úgy véli, a havi 350 dinár túlságosan megterhelné a családi büdzsét, ezért egyelőre muszáj fenntartani a vegyes finanszírozási modellt.

Méltatlan viselkedés

Maja Gojković házelnök a parlamenti ülést követően felháborodásának adott hangot bizonyos ellenzéki frakciók, elsősorban az Elég volt! mozgalom képviselőinek magatartása miatt. Az Elég volt! mozgalom képviselői Saša Radulović frakcióvezető gitárkíséretével elénekelték Bajaga Pada vlada című dalát a képviselőház előterében, így kívánva boldog új évet minden szerbiainak, és üzenve a kormánynak. Gojković szerint az ilyesminek inkább egy kocsmában van helye, nem pedig a parlamentben. Az Elég volt! mozgalom méltatlan magatartásával megalázta a parlamentet – nyomatékosította.