2024. április 24., szerda

Januártól szigorúbb adómegfizettetés

Drákói büntetéssel számolhatnak, akik nem törlesztik hátralékukat

Azon adóköteles polgárok ellen, akik megkísérlik elkerülni kötelezettségeik időbeni befizetését, szigorúbb büntetéseket vezetnek be – jelentette ki tegnap a Köztársasági Adóhivatalban tett látogatása során Aleksandar Vučić kormányfő. Szavai szerint efféle intézkedésekkel igyekeknez majd ráébreszteni a lakosságot arra, hogy nem éri meg megkárosítani az államot. Bejelentette azt is, hogy áprilisig 100 új adóellenőrt állítanak munkába, akik terepellenőrzést végeznek majd, hogy ezzel is csökkentsék azoknak a számát, akik megpróbálják elkerülni állami kötelezettségeiket.

– Nem fognak többé az adóellenőrök figyelmeztetni, szigorú pénzbüntetést vezetünk be. Az eddigi kezdeményezések szerint először 3, majd 12 hónapra zárnák be a vállalkozást, így aki úgy érzi, hogy játszhat az állammal, hát tessék, próbálja meg. A csalás és az állam megkárosítása nem lesz többé kifizetődő – emelte ki a kormányfő.

– A gazdaságon belül nagyon magas az adócsalás és a szürkegazdaság aránya. Nagyobb felelősséggel tartozunk mindannyian, és még több munkával az adóbegyűjtésnél, ezért folyamatosan frissíteni kell az adóbefizetések ellenőrzését – hangsúlyozta Vučić.

Az adóhivatal keretében jelenleg 567 terepi adóellenőr és 104 adótiszt dolgozik. Az adóhivatal alkalmazottai nagyon rossz körülmények között, nehéz és felelősségteljes munkát végeznek. Mindezek ellenére az idén a 711 milliárd dináros megfizettetési terv helyett 768 milliárd dinárt sikerült behajtaniuk.

– Bízom benne, hogy jövőre még jobb eredménnyel zárják az évet, és az adómegfizettetés még nagyobb arányban valósul meg, de sajnos ezek az eredmények még mindig nem elegendőek – jelentette ki a kormányfő.

Az adómemóriás pénztárgépszámla kiadása tekintetében legrosszabb a helyzet Közép-Szerbiában, itt ugyanis továbbra sem ad mindenki számlát az eladott áru után. A kormányfő rámutatott arra, hogy ebben a tekintetben Belgrádban és Vajdaságban sem ideális a helyzet. Úgy próbálják ösztönözni a polgárokat arra, hogy minden vásárlás és szolgáltatás után kérjenek számlát, hogy az összegyűjtött számlákkal nyereményjátékban vehetnek részt, amelyben lakást és személygépkocsit is nyerhetnek.

Dragana Marković, a Köztársasági Adóhivatal igazgatója annyit tett hozzá, hogy a 2016-os évben javult az adómegfizettetés, mintegy 8 százalékkal jobb eredményt tudnak felmutatni a vártnál, de 30 százalékkal jobb a megfizettetés a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Hozzátette, jövőre nehéz feladat vár rájuk, hiszen amellett, hogy serkenteni próbálják majd a vállalkozókat az adómemóriás számlák kiadására, szigorításokat vezetnek be, és megerősítik az ellenőrzést is. Erre szükség van, hiszen a szürkegazdaság az állam GDP-jének 30 százalékát teszi ki.