2024. április 25., csütörtök

Költségvetés és nagyberuházás

A jövő évi temerini községi költségvetési keretet 973,3 millió dináros összegben határozták meg

A község 2017. évi költségvetéséről szóló határozat meghozatala és a község 2017 és 2020 közötti időszakra vonatkozó, nagyberuházási tervének elfogadása szerepelt első helyen a községi képviselő-testület múlt heti, sorrendben 12. ülésén. A napirend meghatározása előtt Robert Karan, A mi Temerinünkért polgári csoport képviselője immár 5. alkalommal kérte a csapvíz használata megtiltásának napirendre tűzését, mivel az elvégzett elemzések szerint az fogyasztásra alkalmatlan. Kérte még nagyberuházási tervének napirendről való levételét, ám a képviselők egyik javaslatát sem fogadták el. Így a meghívóban szereplő 22 napirendi pont megvitatása került elfogadásra.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

A jövő évi községi költségvetési keretet 973,3 millió dináros összegben határozták meg, amelyből 904 millió dinárt a tervezett bevételek, 3,6 milliót a korábbi évekből fennmaradt források, 65,6 millió dinárt pedig a költségvetési póteszközök képezik. Megemlítendő, hogy a saját bevételi forrásokból, átutalásokból, támogatásokból 907,6 millió dinár jövedelemre számítanak, ami 5,1 százalékkal kevesebb az idei évre tervezett összegnél.

A képviselők szavazattöbbséggel elfogadták a község 2017. évi költségvetéséről szóló határozatot. Ennek alapján a képviselők havi juttatását 58 százalékkal emelték, vagyis az eddigi 7900 dinárról 12.000 dinárra. A polgármester fizetését megduplázták, az eddigi évi 1,1 millió dinár helyett 2017-ben 2,3 milliót fognak rá költeni.

A költségvetési vita során nem mindennapi incidensre is sor került. A már említett Robert Karan 18 pontból álló, kiegészítési javaslatot terjesztett be, ám a képviselők csak egy módosítási javaslatról szavaztak, és nem fogadták azt el. Ezt követően a testület elnöke és a Karan közötti kialakult vita során az elnök háromszor figyelmeztette az ellenzéki képviselőt, majd felszólította, hogy hagyja el az üléstermet, amire Karan csak az elrendelt szünet után (tiltakozásul egész idő alatt a szószéknél maradt) volt hajlandó. Szolidaritást vállalva vele a polgári csoport másik képviselője is kivonult az ülésteremből.

A nagyberuházási tervek listáján 48 projektum szerepelt. Ezek közül néhány a megvalósítás tekintetében (mint amilyen a projektum előkészítése, környezetre való hatása, energetikai hatékonysága, más szintekről való finanszírozás lehetősége, donációk felhasználása) igen kedvező értékelést kapott. Ilyennek számít a szennyvízcsatorna és -tisztító építése, az iskolák szanálása, a szőregi óvoda építése, a biomassza és a hulladék-alapanyagú villanyerőművek építése, továbbá kerékpárút építése a Jegricskához és egyéb kérdések.

Szó volt még a közigazgatási hivatal 2017. évi, káderügyi tervének meghozataláról, a Gas Közvállalat 2017. évi ügyviteli tervének és programjának jóváhagyásáról, a szennyvízcsatornára való rákapcsolási jogosultsági díj árjegyzékéről, valamint a piaci és vásári szolgáltatások árjegyzékének jóváhagyásáról, a családok első és második újszülött gyermeke után járó egyszeri pénzbeli támogatásról, a mesterséges megtermékenyítés költségének megtérítésére való jogosultságról, a vendéglátó-ipari létesítmények nyitvatartási idejéről és más, ügyintézéssel kapcsolatos kérdésekről.