2024. április 25., csütörtök

Hivatásuk a segítségnyújtás

Nagy hangsúlyt fektet a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete a fiatalok képzésére – A szervezet aktivistái felkészülten várják a telet – Folytatódik a ruhaosztási és a népkonyhaprogram

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének tevékenységéről gyakran tájékoztatunk, ami nem csoda, hiszen igen szerteágazó, és főként a legrászorultabbakat érinti. Fontányi Andor, a kishegyesi községi szervezet titkára arról számolt be lapunknak, hogy az év végén az edukációra fektettek nagyobb hangsúlyt.

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

– A november hónap a szenvedélybetegségek elleni harc hónapja, és ennek apropóján különböző egészségügyi programokat tartottunk. Célcsoportunk a község három általános iskolájából a felsős diákok szülei voltak. Dr. Nyírádi Miklós gyermekorvos segítségével informatív előadást tartottunk számukra, hangsúlyt fektetve az olyan aktuális szenvedélybetegségekre, mint az internetfüggőség, a számítógép-függőség és az energiaitalok fogyasztása. December elsején, az AIDS világnapja alkalmából a nemi úton terjedő betegségekről tartottunk előadást, szintén dr. Nyírádi közreműködésével. Iskoláink 7–8. osztályos diákjait informáltuk ebben a témakörben. Emellett önkénteseinket egy háromnapos képzésre küldtük, ahol a rendkívüli helyzetekre készítették fel őket. Ezzel a téli rendkívüli helyzeteket akarjuk készen várni, mint amilyen a 2014-es hóvihar is volt a községünkben. A képzésnek köszönhetően egy ilyen helyzetben a Vöröskereszt aktívan kiveheti a részét az emberek ellátásából és gondozásából. Fontos még megemlíteni a karácsonyi gyűjtési akciót is, amit Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjával közösen szerveztünk. Ebben nagy szerepe volt az iskoláknak, mivel mindhárom iskolában szép számú csomag gyűlt össze. Ezeket a népkonyhaprogram felhasználóinak gyermekei kapták meg – számolt be Fontányi.

A jövő év is aktívan kezdődik a szervezet számára, azonban a konkrét tervek megfogalmazása előtt elemezni fogják az egész éves tevékenységüket; ennek függvényében állnak hozzá a következő évhez, tudtuk meg a titkártól. Néhány biztos programot azonban már előre meghatároztak.

– A téli szünidőt kihasználva szeretnénk a fiatalokra fókuszálni, hogy aktívabban kitöltsék a szünetet. Az ifjúsági csoport aktivistáival közös programokat fogunk tartani. Januártól, a második félév megkezdését követően pedig továbbra is aktív szerepet akarunk betölteni az iskolások egészségügyi megelőző programjaiban. Januárban a dohányzás elleni küzdelem lesz aktuális – mondta el Fontányi.

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének természetesen vannak olyan programjai is, amik az egész téli időszakban folynak. Ilyen a népkonyha- és a ruhaosztási program. Továbbra is heti rendszerességgel fognak ruhaosztást tartani, minden csütörtökön. A programnak köszönhetően heti szinten 10–15 ember juthat meleg ruhához. A népkonyhaprogram is számos rászorulót érint, ugyanis heti három alkalommal 200 adag egytálételt és 200 kenyeret osztanak ki a községben.

– Ezeknek a programoknak az a céljuk, hogy segítsék a rászorulók mindennapi megélhetését. Már egy tál meleg étel is nagyon sokat jelent azoknak, akik szegénységben élnek – fogalmazott a titkár.