2024. április 24., szerda
VIHOR-DÍJ

Surányi újabb elismerést vehetett át

A 2016-os Vihor-díjasok (fotó: Ótos András)

A 2016-os Vihor-díjasok (fotó: Ótos András)

A Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság az idén is odaítélte a legjobb vajdasági sportolóknak járó Vihor-díjakat. Az öttagú bírálóbizottság összesen hét kategóriában – legjobb férfi, legjobb nő, legjobb férficsapat, legjobb női csapat, legjobb mozgássérült férfi, legjobb mozgássérült nő és legjobb mozgássérült csapat – hirdetett győztest.

A legjobb férfi-parasportolónak járó Vihor-díjat a törökbecsei sportlövő, Surányi László vehette át, aki így – a Spartak-díj és Törökbecse község legjobb sportolójának járó díj után – újabb elismeréssel gazdagította gyűjteményét. Surányi az idei riói paralimpián szerzett arany- és bronzérmével érdemelte ki a díjat.

A legjobb férfi egyéni sportolónak járó díjat a 66 kg-os kategóriába tartozó kötöttfogású birkózó, Davor Štefanek vehette át, aki a két évvel ezelőtti világbajnoki aranyérme mellé az idén egy olimpiai aranyat is kiérdemelt.

A női egyéni sportolók kategóriájában a várakozásoknak megfelelően Ivana Španović győzött, aki amellett, hogy Rióban bronzérmet, az amszterdami Eb-n aranyérmet szerzett, megjavította a szerb női távolugrás országos csúcsát is, amely így 7,10 méter.

A legjobb női parasportoló a zsűri döntése szerint az asztaliteniszező Borislava Perić-Ranković lett, aki szintén a riói paralimpián alkotott maradandót: egyéniben aranyat, csapatban pedig ezüstérmet nyert.

A parasportoló-csapatok közül az újvidéki SPIN Asztaliteniszklub lett az első. A klub a Rióban elért szerbiai asztalitenisz-sikerekben vállalt kimagasló szerepet.

A legjobb férficsapatnak járó díjat a zsűri a Basket 3×3-as kosárlabdacsapatnak ítélte oda, amely címvédőként elődöntőbe jutott a sportág idei világbajnokságán. A női csapatok közül az újvidéki Slavija cselgáncs- és szambóklub kapta a rangos elismerést. Az újvidéki tartományi titkárság épületében kedden megrendezett ünnepségén Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági ügyekért felelős titkár kiemelte, hogy a vajdasági versenyzők kimagasló teljesítményt nyújtottak az olimpiai évben. Igor Mirović tartományi kormányfő megköszönte a sportolóknak, hogy Vajdaságot és Szerbiát képviselve büszkévé tették szülőföldjüket és honfitársaikat. A csapatok 435 430 dinár jutalomban részesültek, míg az egyéni kategóriák győztesei 261 258 dinárt kaptak.