2024. április 25., csütörtök

„Ne avatkozzanak Szerbia dolgába!”

Ivica Dačić megmagyarázta, miért voksolt Szerbia a krími határozat ellen – Nem lesz változás a migránspolitikában
Ivica Dačić: A közszférát nem csak a szolidáris adó bevezetése érinti majd, hanem elbocsátásokra is számítaniuk kell az alkalmazottaknak (Fotó: Beta)

Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Szerbia december 20-án a Krímmel kapcsolatos ENSZ-határozat ellen szavazott, melyet a szervezet szavazattöbbséggel mégis elfogadott. Olekszandr Alekszandrovics, Ukrajna szerbiai nagykövete kritizálta Szerbiát e döntés miatt, s azt mondta, országunk „lábon lőtte saját magát”, utalva arra, hogy Koszovó kérdésében Szerbia a függetlenség ellen, Krím kérdésében pedig mellette kardoskodik. Ivica Dačić szerb külügyminiszter az elhangzottakkal kapcsolatban közölte, hogy Szerbia a határozat éles, Oroszország-ellenes hangneme miatt nem támogatta a dokumentumot, a külföldi diplomatáknak pedig egyébként sem az a dolguk, hogy leckéztessenek és beleavatkozzanak más politikájába. Dačić hozzátette, kalapot emel az összes állam előtt, mely most Krím kapcsán az ukrán oldalra állt, ha Koszovó kapcsán Szerbia oldalára áll. Hazánknak is lehetnének fenntartásai azzal kapcsolatban, ahogyan Ukrajna szavazott egyes esetekben – jelentette ki a külügyi tárcavezető. Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását – tette hozzá.

A szerb diplomácia vezetője a régióbeli viszonyokról is szólt, és aggodalmának adott hangot a Horvátországban zajló történések miatt, de szerinte a kapcsolatok romlásához Szerbia semmivel sem járult hozzá. A béke és a stabilitás megőrzését nevezte fontosnak, s meggyőződésének adott hangot: az évek múlásával erősödik majd a kölcsönös bizalom.

A migránsválsággal kapcsolatban Dačić közölte: Szerbia nem változtat eddigi politikáján, mert azzal a nemzetközi közösség teljes mértékben elégedett volt. Megjegyzést fűzött az UNHCR jelentésének ahhoz a részéhez is, melyben a szervezet felhívja a figyelmet: egyre nagyobb az illegális kiutasítások száma, s azt mondta, a migránsoknak eddig sem volt gondjuk, amikor Szerbián haladtak keresztül, s ezután sem lesz. Ha az elmúlt bő egy-két évet vesszük figyelembe, egymillióan haladtak át az országon, s egyetlen nagyobb incidens sem történt – emelte ki Ivica Dačić.