2024. április 20., szombat

Szeméttelepből mezőgazdasági földterületek

Tartományi támogatásból mintegy 20 ezer köbméter hulladékot távolítanak el – Pénz a mezőőrszolgálatoknak és a faállomány pótlására

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár tegnap írta alá a szerződést a képviselőjével annak a nyolc helyi önkormányzatnak, amely sikeresen pályázott a mezőgazdasági földterületeken létrehozott illegális szeméttelepek felszámolására szolgáló eszközökre.

– Az új tartományi kormány felismerte e szemétlerakók eltüntetésének fontosságát, és a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyásával az idén először vezette be ezt a támogatási formát. A beruházás teljes értéke kb. 11,5 millió dinár, ebből a tartományi titkárság 8 milliót biztosít. A sikeresen pályázó nyolc önkormányzatban a támogatásnak köszönhetően mintegy 20 ezer köbméter hulladékot távolítanak el a termőföldekről. Ezáltal 17 hektár megművelhető földterülethez jutnak, amit bérbe adhatnak, hogy a bevételből részesüljön a köztársaság, a tartomány és a helyi önkormányzat is – mondta Radojević. Hozzátette, hogy jövőre 15 millió dinárt szánnak az illegális szeméttelepek felszámolására.

Aláírták a szerződéseket a képviselői annak a hét önkormányzatnak is, amely a tartományi titkárság által meghirdetett pályázat alapján pénzt kap a mezőőrszolgálat felszerelésére. Erre hozzávetőlegesen 15 millió dinárt fordítanak, ebből a tartomány 7,5 millió dinárt biztosít.

Ugyancsak tegnap több mint 120 millió dinár összegű, az erdőgazdálkodás fejlesztésére szánt, vissza nem térítendő támogatásról írtak alá okmányt a tartományi szaktitkárság, valamint több közvállalat vezetői. Ezt a pénzt fásításra, az erdők faállományának pótlására, az erdei úthálózat bővítésére, valamint a faiskolák fejlesztésére költik. Ilyen eszközökhöz jutott egyebek között a Vajdaság Erdői Közvállalat és a Fruška gora Nemzeti Park.

2017-ben is pénzt különítenek el a tartományi költségvetésből erdősítésre – jelezte Vuk Radojević, és sajnálattal állapította meg, hogy ezúttal csupán egyetlen helyi önkormányzat pályázott fásítási eszközökre.