2024. április 25., csütörtök

Új helyen új névvel

A Dado Metal Eco Metalologistic néven folytatja működését az Edvard Kardelj úton

Hétfőn mutatták be az Eco Metalologistic Kft. működésére vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmányt, melynek elfogadása után a tulajdonos megkapja a működési engedélyt az Edvard Kardelj út 122. szám alatt. A tanulmány bemutatását követő közvitán a polgároknak és a környezetvédelmi szervezeteknek több észrevételük és kifogásuk is volt a tanulmánnyal kapcsolatban, de legfőképpen a cég működése miatt fejezték ki aggodalmukat, mely nemcsak a környezetre gyakorol hatást, hanem megkeseríti a közelben lakók életét is.

(Molnár Edvárd archív felvétele)

(Molnár Edvárd archív felvétele)

Az Eco Metalologistic Kft. a jelenlegi Dado Metal hulladék-feldolgozó cég utódja lesz, és bár a cég nevet változtat és új helyre költözik, a tevékenysége ugyanaz marad. Dalibor Gregorčić, a Dado Metal tulajdonosa ígéretet tett arra, hogy amint megkapja a működési engedélyt, bezárja a Skadarlija utcában lévő üzemet, ami egyben azt jelenti, hogy a Skadarlija utca lakóinak sok év után végre újra nyugalmuk lesz, viszont az Edvard Kardelj úton lakók már kevésbé örülnek ennek, hiszen hamarosan az ő mindennapjaikat teszi tönkre az állandó zaj és az esetleges környezetszennyezés. Sőt, máris érzik az Eco Metalologistic működésének negatív hatásait, ugyanis a cég, mely a nem veszélyes fém- és műanyaghulladék összegyűjtésével, szállításával, tárolásával és kezelésével foglalkozik, annak ellenére, hogy még nem kapta meg a működési engedélyt, már egy ideje működik az új helyszínen is.

A Kovačević család háza alig tizenöt méterre áll a hulladékkezelő- és feldolgozó cég udvarától. Kovačević Angéla elmondta, bár a tanulmányban gyéren lakott területként emlegetik ezt a helyszínt, nagyon sokan laknak a közelben, ami a tanulmányban mellékelt fotón nem látszik, és igaz, hogy az egyik oldalról gyümölcsös határolja a cég udvarát, de ott is laknak, dolgoznak az emberek.

– A tanulmányban szereplő műholdas kép a cég területéről nem felel meg a valóságnak, ugyanis a fotón úgy látszik, mintha a cég udvarának egy jó nagy részén zúzott kő vagy betonlap lenne, de ott csak csupasz föld van és csupán a kis épület előtti részen van aszfalt. Tizenöt méterre tőlem végzik a fémkezelést, ami azt jelenti, hogy teherautókkal hozzák-viszik a fémhulladékot, amit vágnak szét, préselnek. Nem is értem, hogyan lehet megengedni, hogy ilyen tevékenységet lakóépületek között végezzenek, és ha arra gondolok, hogy tíz évre kiadják a működési engedélyt, korántsem mindegy, hiszen nekem ott kell élnem – hangoztatta Kovačević Angéla.

(Fotó: Magyar Lívia)

(Fotó: Magyar Lívia)

A polgárok rámutattak, máris nagy a zaj és hogy nemcsak autóalkatrészeket és karosszériákat, hanem egész autókat, sőt teherautókat is vágnak és préselnek, néha még a munkaidőn túl is, a motorolaj szaga egyre erősebben érződik, és nincs megoldva a vízelvezetés, azaz nagy a valószínűsége a talajvíz-szennyezésnek, továbbá kiemelték, a gyümölcsösökre, veteményesekre nézve is káros hatással lehet a cég működése, arról nem is beszélve, hogy a közelben van egy iskola is. Javasolták, hogy a fémhulladék vágása zárt helyiségben történjen.

Dalibor Gregorčić úgy fogalmazott, hogy betartanak minden előírást és a munkaidőt, a fémek vágása, darabolása nem lesz folyamatos, így az ezzel járó zaj sem lesz állandó, sőt falat emel fel, hogy ezzel is csökkentse a zajszintet.

Snježana Mitrović, a Terra's Egyesület képviselője szerint a fémhulladék vágásából eredő zajszint-mérést nem végezték el megfelelően, és javasolta, hogy ne évente egyszer, hanem az első egy évben havi szinten mérjék a zajszintet a Zorka helyi közösség képviselőjének és a szomszédoknak a jelenlétében. Kijelentette, elfogadhatatlan, hogy a Környezetvédelmi Osztály képviselői jártak a helyszínen, megállapították, hogy ott már folyik a munka, annak ellenére, hogy az Eco Metalologistic cég még nem rendelkezik működési engedéllyel, ugyanakkor erről nem értesítették a városi felügyelőséget, és arra is rámutatott, hogy az önkormányzatnak több mulasztása is volt a Dado Metallal kapcsolatban. Értethetetlennek nevezte, hogy a tulajdonos a hulladékmennyiségről szóló kötelező jelentését vagy a kijelentést, hogy nem végzett hulladékkezelést, egy alkalommal sem küldte el a Környezetvédelmi Ügynökségnek. A mulasztásról az ügynökség értesítette az önkormányzatot, azonban a felügyelőség nem reagált rá, sőt a Skadarlija utcában lakók kérdésére a Felügyeleti és Ellenőrző Titkárság azt az információt adta ki, hogy a Dado Metal eleget tesz a törvényes kötelezettségének és leadja az éves jelentését.

A közvita során még számos észrevétel hangzott el a tanulmánnyal kapcsolatban, és időnként heves vitára került sor. A következő lépésben egy öttagú bizottság dönt arról, hogy az észrevételek közül melyeket hagyják jóvá, és ha elfogadják a tanulmányt, a cég tulajdonosa kérvényezheti a működési engedély kiadását. Több közvitára nem kerül sor, ugyanakkor a polgároknak lehetőségük lesz panaszt benyújtani a működési engedély kiadása kapcsán.